Ga naar Content

Aalsmeerder schiet vier jonge zwanen dood op erf: "Ik zag ze ontploffen"

Ongeloof en verdriet in Aalsmeerderbrug: een inwoner van Aalsmeer heeft gisteren op zijn erf vier jonge knobbelzwanen doodgeschoten. Meerdere overburen waren vanuit hun woningen aan de overkant van de Ringvaart getuige van de koelbloedige dierenmoord. "Dan moet je écht gestoord zijn", zegt een van hen. De man is opgepakt, bevestigt een politiewoordvoerder. 

Aalsmeerder schiet vier jonge zwanen dood - Foto: Mila Maarse

Overbuurvrouw Mila Maarse is net wakker als ze rond 9.00 uur wordt opgeschrikt door knallen. "Ik was mijn bed aan het opmaken, en toen ik door het raam keek zag ik hem op z'n knieën in het gras zitten en op die zwanen schieten", vertelt ze. "Ik zag die kleine zwaantjes gewoon ontploffen."

Schreeuwend en vloekend stormt ze naar buiten. "Vieze, vuile klootzak", schreeuwt ze haar overbuurman toe, "ik ga de politie bellen!" Ook enkele buren van Mila stonden op dat moment al op straat. "Bij een van hen waren de kogeltjes tegen het raam gekomen." 

"We hebben de kogeltjes niet gevonden, maar er is bewijs genoeg, want er stonden acht buren"

Anonieme overbuurman

Die overbuurman blijft liever anoniem, maar bevestigt tegenover NH dat er meerdere kogeltjes tegen zijn ruiten zijn gekomen. "Ik hoorde die knallen en tikken tegen het raam", vertelt hij. De 'ronde balletjes' hebben geen schade aangericht, benadrukt hij. Hij vermoedt dat het hagel is geweest. "We hebben het helaas niet teruggevonden, maar er is bewijs genoeg, want we stonden daar met acht buren."  

Bootje

Schuldbewust komt de schutter meteen naar de overkant van de Ringvaart. "Hij woont op een soort eilandje, waar je alleen met een bootje kunt komen", vertelt overbuurvrouw Mila. "Daarmee kwam hij gelijk onze kant op gevaren." 

Mila scheldt hem de huid vol en vertelt hem dat ze de politie gaat bellen. "Hij zei 'sorry', ik zal het niet meer doen", aldus de buurman die de kogels tegen zijn huis hoorde komen. Vervolgens vaart de man snel terug naar zijn erf, waarna Mila de daad bij het woord voegt en de politie belt. 

Niet veel later komen er twee politieauto’s met agenten in kogelwerende vesten de dijk op gereden. "Omdat er wapens in het spel waren moest het volgens een procedure", vertelt ze. "Mijn vriend heeft de politie toen met zijn bootje naar de overkant gevaren."

Politie betreedt erf waar Aalsmeerder vier jonge zwanen doodschoot - NH Nieuws

Eenmaal op het erf werd de schutter door een groep agenten omsingeld, vertelt de anonieme overbuurman. Hij snapt dat veiligheid voor alles gaat als er een of meerdere wapens in het spel zijn, maar vond de politie-inzet wat overdreven. 

"Dat heb ik ook tegen de agenten gezegd. Het is een beetje een bijzondere man. Hij schiet vaker dieren dood, maar heeft nooit eerder voor problemen gezorgd. Maar hij is nu echt te ver gegaan", verwijst hij naar de koelbloedige moord op de jonge zwanen én de kogeltjes die zijn huis troffen. "Er lopen hier ook kinderen rond." 

"Die zwanen waren hun dode pullen aan het verdedigen"

Edwin Vosselman, Zwanengroep

Ondertussen verzamelen zich steeds meer mensen op de dijk om de politie-inzet aan de overkant van de Ringvaart te volgen. "Er stonden mensen te huilen", duidt hij de schokgolf die de dierenmoord in de buurt teweeg heeft gebracht. "En de politie bleef daar echt lang, ik denk dat ze pas om 14.00 uur 's middags weggingen." 

In de tussentijd had Dierenambulance De Ronde Venen/Amstelland de Zwanengroep Zuid-Holland ingeschakeld, om de vader- en moederzwaan in veiligheid te brengen. Toen zij vanuit Brielle in Aalsmeerderbrug aankwamen, hebben ze eerst overlegd met de politie, vertelt vrijwilliger Edwin Vosselman aan NH.  

Zwanengroep Zuid-Holland bekommert zich over vader- en moederzwaan na bloedbad in Aalsmeer - Foto: Mila Maarse

"Want die zwanen waren hun dode pullen aan het verdedigen", verklaart Edwin waarom ze subtiel te werk moesten gaan. "De moeder stond er ontroerd bij." Nadat de zwanenredders door Mila's vriend naar de overkant zijn gevaren, slagen ze erin de twee nog levende zwanen te vangen en mee te nemen naar de Aalsmeerderdijk. 

"Er was sprake van dat een van de twee gewond zou zijn, maar dat was gelukkig niet het geval", gaat Edwin verder. Uiteindelijk heeft de Zwanengroep de zwanen meegenomen en op een locatie ver weg vrijgelaten. "We hopen dat ze niet terugkeren, maar die kans is wel aanwezig. Je bent wel een zieke geest als je dit doet."  

Hoewel Edwin zich vaker heeft bekommerd om beschoten zwanen, is dit ook voor hem 'een bijzonder geval'. "Als je daar bent, doe je je werk, maar na afloop was ik ook wel ontdaan." 

Zwanengroep Zuid-Holland bekommert zich om zwaan na bloedbad in Aalsmeer - Foto: Mila Maarse

Een politiewoordvoerder bevestigt dat de man is aangehouden voor dierenmishandeling en na verhoor is vrijgelaten. Bij een doorzoeking van zijn erf zijn meerdere luchtdrukwapens gevonden, die in beslag zijn genomen. "De eerste indruk is dat het om legale wapens gaat, waarvoor geen vergunning nodig is", aldus de woordvoerder.  

Ook heeft de politie de kadavers van de vier jonge zwanen voor forensisch onderzoek meegenomen, benadrukt de woordvoerder. "Alles is op papier gezet, en justitie zal nu bepalen wat de vervolgstappen worden."  

'Zwanenkoppel maakt het goed'

De Zwanengroep Zuid-Holland laat NH weten dat ze vanochtend deze foto van het uitgezette zwanenkoppel kreeg toegestuurd. "Ze maken het goed", benadrukt Vosselman.

Uitgezet zwanenkoppel op onbekende locatie na bloedbad Aalsmeer - Foto: Zwanenwerkgroep

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]