Ga naar Content

Tentoonstelling deels verwijderd in Heerhugowaard na ophef: "Het is allemaal zo intolerant"

De gemeente heeft twee panelen van de tentoonstelling Oudroze weggehaald van het Stadsplein in Heerhugowaard. De expositie toont verhalen van 29 oudere LHBTIQA+-personen, maar volgens de gemeente ontstaan er discussies en beschuldigingen over de gemeenschap. Kunstenaar Ernst Coppejans heeft er geen goed woord voor over. "Ik vind het eerlijk gezegd een zwaktebod van de gemeente. Een bijzondere zaak."

Foto: Streekstad Centraal

Een week na de officiële onthulling wordt heftig gereageerd in tal van Heerhugowaardse Facebookgroepen. Met name enkele verhalen over hoe de nog jonge hoofdrolspelers contact kregen met meerderjarige mannen. 

Een van de geportretteerde mannen vertelt dat hij op 16e op school werd betast door een leraar in een toilethokje op school. Een andere man zegt dat hij op zijn 16e herhaaldelijk seksueel contact had met een oudere man in de trein.

Er ontstond een discussie over de teksten op deze borden. Online vinden mensen dat deze teksten niet horen op plekken waar ook kinderen spelen. Ook zouden deze teksten polarisatie juist in de hand werken. 

Tekst gaat door onder de foto

Foto: Streekstad Centraal

De ophef is reden voor de gemeente Dijk en Waard om twee panelen weg te halen, maar ze hebben kunstenaar Ernst Coppejans van tevoren niet ingelicht. "Ik heb niks van de gemeente gehoord. Van niemand", vertelt Coppejans aan Streekstad Centraal. "Er wordt niks gepromoot met deze borden, zeker als het gaat om wat strafbaar is." Volgens Coppejans is de gevoeligheid onderdeel van een grotere discussie: "Ik ken de reacties van tegenwoordig op minderheden wel. Er waait een extreemrechtse wind, het is allemaal zo intolerant."

Het project Oudroze is ruim twee jaar her en der in het land te zien. Van Drachten tot Roermond en van Alkmaar tot Venlo en nu dus ook In Heerhugowaard. En wethouder Ester Leibbrand was daar trots op. "We zullen onverminderd aandacht blijven vragen voor de gelijkwaardigheid van onze burgers. Dat doen we voor iedereen die zich niet veilig of geaccepteerd voelt vanwege een fysieke of verstandelijke beperking, achtergrond, religie of geaardheid."

Tekst gaat door onder de foto

Foto: Streekstad Centraal

Maar hoe blij de wethouder vorige vrijdag nog was, daar lijkt deze vrijdag nog maar weinig van over. De kunstenaar vindt het een bijzondere zaak. "Want dat is het. Dit is nog nooit eerder gebeurd met de tentoonstelling. Ook niet in het buitenland. Het gaat echt niet de goede kant op. De tentoonstelling is gemaakt met liefde en vertelt over de rol die deze mensen hebben gehad. Een eerbetoon."

En juist omdat het een eerbetoon is, zijn de twee panelen weggehaald, stelt gemeentewoordvoerder Ronald Groot. "De borden zijn weggehaald in samenspraak met de LHBTIQA+-gemeenschap. Omdat er meerdere discussies plaatsvinden. Op sommige onderdelen van de discussie wil de gemeenschap zich niet identificeren." Hij benadrukt dat de gemeente de tentoonstelling niet afwijst, maar de ontstane discussie wel. Dat de kunstenaar niet is ingelicht, berust volgens de woordvoerder op een samenloop van omstandigheden. "Hij was geloof ik in gesprek, maar ik heb niet gebeld."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]