Ga naar Content

Voetballegendes Van der Vaart en Sneijder strijden tegen zeldzame ziektes in groots padeltoernooi

Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, Andy van der Meijde en tientallen andere 'legendes' strijken neer in Beverwijk voor het allereerste Legends Padel Toernooi. In duo's strijden voormalige topsporters en lokale padelamateurs voor één belangrijker doel dan de winst: zoveel mogelijk geld inzamelen voor het Zeldzame Ziekten Fonds. Vanavond gaat de eerste editie van start.

Organisatoren Ben Davidson (links) en Mike Weijster (rechts) hebben er zin in - Foto: NH Media

De vlaggen worden gehesen, het bier wordt koud gezet en binnen de organisatie worden de laatste puntjes op de i gezet om het groots opgezette toernooi vlekkeloos te laten verlopen.

Met een kleine twinkeling in zijn ogen loopt Ramon van der Vaart, vader van Rafael, trots rond op het terrein van Primos Sport. Want wat begon als zijn 'kleine ideetje', wordt nu werkelijkheid. "Ik had nooit verwacht dat het zo zou worden!"

Het goede doel

Voor de familie Van der Vaart zijn kinderen alles, vertelt Ramon. "Ze moeten gelukkig zijn, een goed leven hebben en als er iets is wat je kan doen om ze te helpen, dan doe je dat!"

Zo is zijn zoon en voormalig voetballer Rafael van der Vaart sinds 2014 ambassadeur van het Zeldzame Ziekten Fonds, een Nederlandse stichting die zich richt op het ondersteunen van onderzoek naar zeldzame ziekten bij vooral kinderen. "Raf kwam naar me toe en zei: 'Pap, we moeten daarvoor weer eens een evenementje organiseren'."

Dat bracht Ramon op een idee. "Het leek me leuk om een padeltoernooi te organiseren met wat oud-voetballers, dus ben ik naar Flip Janssen van Primos Padel gegaan met mijn plan. Ik wilde iets kleinschaligs en gezelligs."

"Via Rafael hebben we bekende voetballers en andere sporters enthousiast gemaakt om mee te padellen voor het goede doel"

Ben Davidson, organisator

Per toeval kwam hij in contact met Ben Davidson en Mike Weijsters, die met eenzelfde soort idee rondliepen. Met een clubje staken de mannen de koppen bij elkaar en voegden ze aan het 'kleinschalige' plan de nodige toeters en bellen toe om er een echt evenement van te maken.

Binnen hun eigen netwerk zochten de mannen potentiële deelnemers, vertelt Davidson. "Zij betalen allemaal inschrijfgeld, dat vervolgens allemaal naar het goede doel gaat. Via Rafael hebben we bekende voetballers en andere sporters enthousiast gemaakt om mee te padellen voor het goede doel."

Oude profs

Eén van hen is de van origine Heemskerkse Juan Viedma. Ook hij is, nadat hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen hing, verknocht geraakt aan de Spaanse raketsport. "Padel is de laatste jaren natuurlijk razend populair geworden, en oud-voetballers zijn toch allemaal handig met ballen."

"De gloriejaren en de wasbordjes van vroeger zijn misschien verdwenen", zegt Viedma, "maar om de fysieke gesteldheid toch nog een beetje op peil te houden, zijn we gaan padellen.  Daarbij is er onderling een soort community ontstaan."

"In de groepsapp merk je al dat de messen worden geslepen"

Juan Viedma

Het toernooi geeft vanavond een exclusief inkijkje in deze fanatieke potjes, want die winnaarsmentaliteit slijt er niet meer uit. "Padel is eigenlijk een hele vriendelijke, sportieve sport. Maar in de groepsapp merk je al dat de messen worden geslepen; dan is het alleen maar cynische, domme voetbalhumor. Om te dollen, hoor," verduidelijkt Viedma nog.

Volle bak

Wie een kaartje heeft weten te bemachtigen kan dus bloedstollende partijen verwachten. "De verkoop hebben we gisteren stopgezet, omdat we vol zitten", zegt Davidson. "Dit is wel het grootste toernooi dat hier ooit is georganiseerd. 's Ochtends beginnen we natuurlijk al met spelen en op het hoogtepunt zijn we met 500 man", zegt hij.

De organisator zit vol met ambitie. "Als alles volgens plan verloopt, willen we het volgend jaar zeker opnieuw doen. We zijn nu al ideeën aan het bespreken voor de volgend editie, misschien willen we er zelfs internationale spelers bij betrekken."

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]