Ga naar Content

Bewoners vrezen ongelukken op versmalde Landsmeerderdijk

Bewoners van de Twiskestraat en de Landsmeerderdijk in Noord zijn niet te spreken over de herinrichting die de gemeente aan het uitvoeren is. De rijbaan is er iets versmald en de voorrangssituatie wordt veranderd en dat zou voor gevaarlijke situaties zorgen. 

Een van de buurtbewoners stelt dat al het verkeer 'door een vernauwing geperst wordt'. Hans Buurman, bewoner van de Twiskestraat: "Wil je een bocht maken, dan heb je de fietsers van die kant gewoon voluit in je grille van je auto zitten."

De werkzaamheden zijn deze week begonnen. Een woordvoerder van stadsdeel Noord zegt wel dat de rand die bij de stoep ligt nog iets verder van de bocht verschoven wordt. Maar veel bewoners vinden dat niet ver genoeg gaan. "Die punt moet er gewoon uit. Dat fietsers niet over de kop gaan als ze moeten uitwijken. En dat gaat gebeuren."

"Normaal moeten fietsers stoppen. En nu rijden ze door"

Hans Buurman, bewoner Twiskestraat

Het gaat de bewoners ook om de veranderde voorrangssituatie: wie van de helling van de Twiskestraat komt moet voorrang verlenen aan het verkeer op de dijk. "Dan zie ik die fietsers pas als ik boven ben", zegt Buurman. Hij wijst erop dat vlak bij de T-splitsing een privéparkeerplaats ligt die het zicht belemmert. "Die fietser ziet mijn neus komen. Normaal moet hij stoppen. En nu rijdt hij door. En zit ik erin."

Stadsdeel Noord vindt het juist een stuk veiliger geworden. Verkeer zou nu gedwongen worden om langzamer te rijden en er zou juist meer ruimte zijn voor Hans en zijn buren om te kunnen stoppen en voorrang te verlenen aan het verkeer op de Landsmeerderdijk. Wel komen er mogelijk nog spiegels voor het verkeer dat van de Twisekestraat komt. 

Reactie stadsdeelbestuurder Yassmine el Ksaihi:

"Op vele plekken in Noord verbeteren we de verkeersveiligheid, met extra aandacht voor de meeste kwetsbare weggebruikers: de fietsers en voetgangers. De Twiskestraat is daarom na grondig onderhoud een woonerf geworden waar kinderen lekker op straat kunnen spelen. Dat betekent dat automobilisten en scooters nu stapvoets moeten rijden in de doodlopende straat en vanuit de Twiskestraat heeft het verkeer geen voorrang meer op de dijk.

Verkeer moet dus stoppen en hier is ook extra ruimte voor gemaakt door de inrit iets naar voren te plaatsen. Dat verkleint de kans op misverstanden. Auto's en scooters komen namelijk op de dijk alleen van links, maar fietsers en voetgangers ook van rechts. In overleg met de buurt is de inrit flauwer gemaakt dan normaal, omdat de Twiskestraat een steile weg is, en hopen we snel duidelijkheid te hebben over eventuele verkeerspiegels op deze plek."

De werkzaamheden zijn waarschijnlijk maandag afgerond, dan is de versmalling van de straat dus definitief. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]