Ga naar Content

120 kilo cocaïne in Afrikaanse koffers zorgt voor verbazing op Schiphol

Doauniers op Schiphol zijn inmiddels wel wat gewend, maar de inhoud van een aantal koffers op een vlucht uit het Afrikaanse land Gambia was toch wel een verrassing. In de stukken bagage werd maar liefst 120 kilo cocaïne aangetroffen. Een man die op de luchthaven werkt, is aangehouden.

De partij cocaïne die de Douane zondag onderschepte op Schiphol - Foto: Koninklijke Marechaussee

Een 48-jarige medewerker van een bedrijf dat actief is op de luchthaven werd maandagavond gearresteerd in Amsterdam. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de internationale drugshandel, waaronder dus de meer dan honderd kilo coke die een dag eerder op Schiphol werd gevonden. In de woning van de man werden onder andere een vuurwapen en duizenden euro's contant geld aangetroffen.

De onderschepte cocaïne werd gevonden in een aantal koffers op een vlucht vanuit Banjul, de hoofdstad van het West-Afrikaanse land Gambia. Dat zorgde voor opgetrokken wenkbrauwen bij een woordvoerder van de Douane: "Ik zit hier nog maar een jaar, maar dit heb ik zeker nog niet eerder gezien." 

Eind vorig jaar werd er nog wel een kleine honderd kilo crystal meth ontdekt, die net als de cocaïne in koffers werd vervoerd. De vrouwen die de drugs Nederland probeerden binnen te smokkelen liepen tegen de lamp, omdat ze zich na aankomst vanuit Los Angeles bij de bagagebanden nerveus gedroegen. 

Steeds meer onderschepte coke

De hoeveelheid onderschepte drugs op de luchthaven neemt al jaren toe. In 2023 werd in totaal 2.250 kilo cocaïne onderschept, bijna twee keer zoveel als het jaar ervoor, toen er 1.300 kilo werd gevonden. Een douanewoordvoerder had daar begin dit jaar een verklaring voor: "We durven voorzichtig te zeggen dat dat komt door een intensievere aanpak op de luchthaven."

"Je hebt echt mensen aan de binnenkant nodig"

Douanewoordvoerder over drugshandel Schiphol

Dat een medewerker op het Schipholterrein betrokken zou zijn bij drugstransport, is niet verbazingwekkend. De woordvoerder legt uit dat luchthavens, in tegenstelling tot bijvoorbeeld scheepvaarthavens, veel strenger beveiligd zijn: "Daarom heb je meestal echt mensen aan de binnenkant nodig."

Ondernemers op Schiphol krijgen om die reden ook trainingen om verdachte situaties in en om hun bedrijf eerder te herkennen. Daardoor letten ze beter op en stappen ze ook eerder op de Douane af. De trainingen hebben al een aantal onderscheppingen opgeleverd.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]