Ga naar Content

Geen straf voor opdrachtgevers van brand die Marco en Vanessa het leven kostte

De buurtbewoners die vermoedelijk de opdracht gaven om drie jaar geleden het huis van Hilversummers Marco Witkamp en Vanessa Vos in brand te steken, gaan vrijuit. Het is niet meer te achterhalen wie de opdracht tot de fatale woningbrand gaf. Dat zegt justitie tegen NH. 

Foto: NH Media

Precies drie jaar geleden, in de nacht van 27 op 28 mei, zorgde de heftige woningbrand aan de Hilversumse straat Lutherhof voor een enorme schok. De 49-jarige Marco Witkamp en zijn partner Vanessa Vos (48) lagen op dat moment in dat huis te slapen.

Het vuur verspreidde zich snel en het koppel werd wakker van de rook, waarmee hun hele slaapkamer gevuld was. Het lukt Marco nog net om zelf alarm te slaan en 112 te bellen. "We zijn vermoord", riep hij aan de telefoon.

Lees hier een reconstructie van de fatale nacht

Hulpdiensten halen het stel kort daarna uit de brandende woning. Maar nog diezelfde dag overlijdt Vanessa. Een dag later komt ook Marco om het leven.

Waarom Marco door de telefoon roept dat hij en zijn vrouw vermoord zouden zijn, wordt duidelijk als blijkt dat het vuur is aangestoken. Op camerabeelden is te zien dat er een jerrycan met een brandbare stof in hun brievenbus wordt leeggegoten en vervolgens aangestoken. 

Tekst gaat verder.

Foto: Inter Visual Studio/Jan Peter Otto

Een zoektocht volgt en in de maanden daarna worden drie jongens opgepakt: de destijds 16-jarige A.K., de 19-jarige Wail El B. en de 21-jarige Suleiman Al H. Hoofdverdachte A.K. verspreidde benzine rondom het huis en stak het vuur aan. De andere verdachten, El B. en Al H., stonden op de uitkijk en vervoerden A.K. van en naar de woning aan de Lutherhof.

Pesterijen

Later bleek dat Marco en Vanessa in de weken voor de brand slachtoffer waren van pesterijen en intimidatie.

Zo werden er eerder stenen en eieren tegen de ruiten gegooid en lag er een keer een dode rat voor de deur. Volgens bewoners van de wijk Kerkelanden hadden Marco en Vanessa een conflict met mensen uit de buurt. Het vermoeden was dan ook dat de pesterijen uit die hoek kwamen.

"Het is natuurlijk heel apart en pijnlijk dat dat niet achterhaald kan worden"

Hetty Dijkstra, advocaat nabestaanden Marco en Vanessa

Als de verdachten voor de rechter komen, wordt al snel duidelijk dat ze geen enkele link met de slachtoffers hebben. Ze zouden voor anderen 'af en toe wat grapjes uithalen'. Uit een tapgesprek, in handen van justitie, bleek dat de jongens de fatale woningbrand hadden veroorzaakt voor een Tikkie van 150 euro. Of dat geld daadwerkelijk is overgemaakt, is niet bekend. Ook werd de aard van de opdracht niet duidelijk.

Tips?

Heb je tips over deze zaak, mail dan naar [email protected].  

Het Openbaar Ministerie laat nu aan NH weten dat ze nog niet hebben kunnen achterhalen wie de opdracht gaf en dat er daarom daarvoor niemand vervolgd kan worden. Een woordvoerder zegt: "Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de opdrachtgevers. Er zijn wel degelijk vermoedens dat de brand in opdracht is aangestoken, maar het is niet concreet geworden wie dat is."

'Heel pijnlijk'

Hetty Dijkstra, de raadsvrouw van de nabestaanden, laat weten dat dit voor hen heel pijnlijk is. "Het is natuurlijk heel apart en naar dat zoiets niet achterhaald kan worden. Maar de nabestaanden kennen het dossier van justitie en kennen van daaruit ook de gedachte."

Volgens Dijkstra wisten de nabestaanden wel dat Marco en Vanessa een conflict hadden met de buren en dat er daarom een vermoeden is dat het uit die hoek komt. "Maar ze hebben zelf helemaal geen contacten in die buurt, dus ze moeten het verder doen met de informatie van het Openbaar Ministerie."

Dijkstra benadrukt nog dat de nabestaanden niet weten of de buren écht achter deze opdrachten zitten. "Ze weten alleen dat er een onenigheid was."

Veroordelingen

Hoofdverdachte A.K. kreeg voor de brandstichting anderhalf jaar cel en jeugd-tbs opgelegd bij de rechtbank. De andere verdachten, El B. en Al H., zijn veroordeeld tot celstraffen van vier jaar omdat ze medeplichtig waren aan de fatale woningbrand. Die straffen vielen hoger uit omdat zij op het moment van de daad meerderjarig waren en A.K. niet.

Zowel El B., Al H. als het Openbaar Ministerie gaan in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank. Wanneer die zaak dient, is nog niet bekend.

Bloemen bij woning aan het Lutherhof - Foto: NH Media

Lees ook