Ga naar Content

Stormschade in een van beruchte containerwoningen Castricum

De storm die vannacht over de provincie raasde, heeft flink huisgehouden in een containerwoning aan de Puikman in Castricum. Het regenwater stroomde via het dak naar binnen en zorgde voor veel schade. "De bewoner heeft de nacht noodgedwongen moeten doorbrengen in een hotel", meldt de veiligheidsregio.

Foto: VLN Nieuws/ Sam de Joode

Het was een roerige nacht voor de bewoners van de 48 flexwoningen aan de Puikman, vertelt buurman Brahim. Hij lag al op één oor toen er rond een uur ‘s nachts bij hem werd aangeklopt. "De brandweer stond voor de deur met de mededeling dat ze alle woningen wilden gaan inspecteren en er een mogelijke evacuatie zou komen."

Na de inspectie blijkt alleen de woning van de beheerder te zijn getroffen, verklaart Brahim. "Vanmorgen is al het water weer opgedweild, maar het is onbewoonbaar. Alles is nat geworden."

Vallende plafondplaten 

Volgens de brandweer zijn er afgelopen dinsdag nog werkzaamheden aan het dak verricht, maar is de dakbedekking op een hoop plekken nog niet op orde, melden zij via Facebook. "Het water stroomde letterlijk naar binnen. Ook waren er al diverse plafondplaten naar beneden gekomen."

Er ligt een flinke plas water op het dak - Foto: Foto: via bewoner Brahim

Brahim stelt ook dat de recente werkzaamheden de oorzaak zijn van de ravage in de woning. "Er worden momenteel airco’s geïnstalleerd, maar waarschijnlijk is de doorvoer via het dak niet goed afgesloten. Hierdoor kon het water van het dak direct naar binnen stromen."

Op het moment van schrijven was FlexwonenNH telefonisch niet bereikbaar.

De omstreden containerwoningen aan de Puikman verschenen de afgelopen maanden meerdere malen in het nieuws. 

Vocht en schimmel 

Bewoners klagen namelijk al tijden over gezondheidsproblemen door schimmel, vocht en lekkage die de containers teisteren.  

Dat beaamt ook een VN-rapporteur na een bezoek aan de Puikman vorig jaar december.

’Gevaarlijk’

In zijn rapport schreef hij: "Het water giet door het dak als het regent, een gevaarlijk hoge luchtvochtigheid gecombineerd met gebrek aan ventilatie. Schimmelvorming en extreme hitte in de zomer zorgen samen voor ongezonde woonomstandigheden. Dit is in strijd met de menselijke waardigheid."

Verschillende lokale partijen uit Castricum vroegen de wethouder in maart met spoed om een onafhankelijk onderzoek naar de vochtproblemen in de flexwoningen. Wanneer dit onderzoek wordt afgerond, is niet bekend. 

Afgelopen januari moest de brandweer ook in actie komen, toen er na storm Isha bouwmaterialen en dakdelen van het dak afwaaiden. 

Lees ook