Ga naar Content

Koning Willem-Alexander sloeg Flevoland in 2023 over

De koning op de Floriade - Foto: RPO

Flevoland is de enige provincie die het afgelopen jaar niet is bezocht door koning Willem-Alexander. De majesteit legde de meeste bezoeken af aan zijn 'thuisprovincie' Zuid-Holland. Hij ging slechts één keer naar Zeeland.

De koning bezocht afgelopen jaar 78 plekken in het land. Een derde van die bezoeken was om de hoek, blijkt uit het onderzoek. Ook bleken de vier grote steden het meest populair met Den Haag aan kop gevolgd door Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. In Friesland werden alleen de vier Waddeneilanden bezocht.

Het laatste bezoek van de koning aan Flevoland was in april vorig jaar. Toen opende hij de Floriade in Almere. Ook koningin Maxima kwam in 2022 voor het laatst in deze provincie. Zij was toen te gast op een bijeenkomst over mentale gezondheid in Emmeloord.

RVD: 'Zegt weinig over kwaliteit'

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zegt een optelsom van bezoeken van de koning niks over aandacht en bereik. Dat komt omdat de visites verschillend van aard zijn.

Ook zijn formele activiteiten van de koning, zoals audiënties, bijna altijd in Den Haag en Amsterdam. Dan is een combinatie met bezoeken in de regio niet altijd mogelijk, wordt gezegd. Volgens de RVD wordt zoveel mogelijk gekeken naar spreiding en balans in de bezoeken, zowel op de korte als langere termijn.