Ga naar Content

Trouwen? In deze gemeente is dat een dure grap

Trouwen is een stuk duurder geworden. In Noord-Holland zijn de kosten voor een huwelijksceremonie overal gestegen. De verschillen tussen gemeentes zijn enorm: in Schagen betaal je 312 euro voor een huwelijk, in Haarlem gemiddeld 819 euro. "Wij trouwambtenaren vinden dat gek."

Foto ter illustratie - Foto: NIUS Beach House

De inflatie heeft ook invloed op het huwelijk: in bijna heel Nederland is duurder geworden om te trouwen. Een ceremonie in het gemeentehuis op een vrijdagmiddag is gemiddeld 5,5 procent duurder geworden in vergelijking met vorig jaar. Diezelfde trend is in Noord-Holland te zien. Stellen die zich in de echt willen verbinden zijn in elke gemeente meer kwijt dan hun voorgangers een jaar geleden. 

Bekijk op de kaart hieronder hoeveel meer je kwijt bent in jouw gemeente voor een huwelijksceremonie dit jaar.Tekst loopt door onder de kaart. 

Als je een klein budget hebt of geen zin hebt in veel poespas kun je in alle gemeentes nog steeds terecht voor een gratis huwelijk. Wil je wel een uitgebreidere ceremonie maar let je nog steeds op de kleintjes? Dan kun je op de populaire vrijdagmiddag het beste terecht in Schagen. Daar betaal je van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur 312,70 euro. Dat is wel exclusief kosten van een trouwambtenaar.

Let wel: wil je na 17.00 uur of in het weekend of een feestdag trouwen in Schagen? Dan ben je veel meer geld kwijt. Dan kost elkaar het jawoord zeggen in het gemeentehuis opeens 683,50 euro, meer dan twee keer zoveel.

Tekst loopt door onder het kader.

Dag en tijd maken veel uit

De dag en het tijdstip hebben grote invloed op de kosten. Een voorbeeld is de gemeente Bloemendaal. Daar betaal je doordeweeks 516 euro voor een huwelijk. Op zaterdag kost dat 1406,50 euro. Ook in Zandvoort is het verschil enorm: doordeweeks betaal je daar 524 euro en op zondagmiddag 1620 euro. Heemstede spant de kroon: daar betaal je doordeweeks 471,40 euro en op zondagmiddag 1754,70 euro. 

Ook in Haarlem is trouwen in het weekend duurder: daar kost een ceremonie op het stadhuis gemiddeld 1101,50 euro.

In Haarlem is dat heel anders. Op de populaire vrijdagmiddag betaal je daar voor een ceremonie in het gemeentehuis gemiddeld 819 euro, het meeste van heel Noord-Holland. Daar geeft de gemeente een paar redenen voor. "Het stadhuis van Haarlem is een gewilde trouwlocatie in de regio. De trouwkosten gaan voor het grootste deel naar personeelskosten: het voorbereiden van het huwelijk, het uitgeven van parkeervergunningen, maar ook de bode die naast de trouwambtenaar standaard aanwezig is in het stadhuis. Daarnaast zijn de zaalkosten relatief hoog vanwege de hoge stook- en schoonmaakkosten van het historische pand."

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Het Stadhuis van Haarlem is een populaire plek om te trouwen - Foto: Wikimedia Commons

Volgens de Haarlemse trouwambtenaar is het niet per se zo dat je meer waar voor je geld krijgt als je dieper in de buidel tast. "Dat is niet gekoppeld aan de prijs die je betaalt. Ook voor trouwerijen op andere locaties betaal je in Haarlem veel."

In Schagen kost een huwelijk op een zelfgekozen locatie, exclusief kosten voor een trouwambtenaar, 184,35 euro. Dan maakt het ook niet uit op welke dag of welk tijdstip je wil trouwen: die prijs staat vast. In Haarlem is dat anders. Daar betaal je voor een trouwerij op eigen locatie minimaal 739 euro. 

"Het zou een gelijk bedrag voor alle gemeenten in Nederland moeten zijn"

Guusta Veldman, trouwambtenaar

Waar het volgens Veldman op neerkomt, is dat de gemeente Haarlem deze bedragen vraagt omdat ze het simpelweg kunnen vragen. "Het is net als bij een rijbewijs: de gemeente kan zelf bepalen hoe hoog de kosten van uitgifte daarvan zijn. Dat is hetzelfde bij de leges voor een bruiloft. Wij trouwambtenaren vinden dat gek. Het zou een gelijk bedrag voor alle gemeenten in Nederland moeten zijn."

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.