Ga naar Content

Bijzonder natuurverschijnsel boven het IJsselmeer gespot

Een bijzonder natuurverschijnsel boven het IJsselmeer vanmiddag. Meerdere mensen spotten een zogenoemde 'waterhoos' boven het water. 

Een waterhoos boven het IJsselmeer - Foto: Job van Baars

Karel Tjalma zag de windhoos vanaf de haven van Enkhuizen, vertelt hij. "Prachtig", noemt hij het tafereel. Hij voegt toe: "Ben blij dat wij binnen zijn”, zegt hij vanuit de haven.

Een waterhoos boven IJsselmeer, te zien vanaf Enkhuizen - Foto: Karel Tjalma

Job van Baars was aan het zeilen toen hij het bijzondere natuurverschijnsel spotte vanmiddag. "Hoosje hebben we voor ons kunnen houden", zegt hij er laconiek over.

Van Baars hield er rekening mee dat hij in zwaar weer terecht zou kunnen komen deze tweede pinksterdag, maar het viel mee, vertelt hij: "IJsselmeer was overigens toch weer een prachtige zeildag, ook onder de donderwolken." Volgens hem waaide de wind met een snelheid van zo'n 20 knopen. 

Ook Cor Snel was vanmiddag op het water en legde de waterhoos vast.

Tekst gaat verder onder de video.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

'Kleine, trechtervormige slurfjes'

Waterhozen zijn 'kleine, trechtervormige slurfjes', aldus het KNMI. "Ze ontstaan boven grote wateroppervlaktes door sneldraaiende luchtbewegingen."

"Pas als een slurf het wateroppervlak raakt en water opzuigt, is het een waterhoos", legt het KNMI uit. "Een waterhoos is eigenlijk net als een windhoos, alleen ontstaat een waterhoos boven water."

De kans is niet groot dat een waterhoos schade aanricht boven land. De kracht van deze 'slurfjes' neemt namelijk af zodra ze boven land komen.

Code geel

Het KNMI kondigde vandaag eerder code geel af voor een groot aantal provincies, waaronder Noord-Holland. Het weerinstituut waarschuwde voor zware onweersbuien die gepaard konden gaan met wateroverlast.