Ga naar Content

Senioren schitteren in bijzondere voorstelling over café in een kerk

De Grote Kerk van Alkmaar is de komende dagen het decor voor de bijzondere muzikale voorstelling 'Café de Verlossing'. De voorstelling is onderdeel van het Karavaanfestival en is opgezet door theatergroep Silbersee. De acteurs zijn tussen de 65 en 91 jaar oud. Het verhaal speelt zich af in een verlaten dorp, waar de oudere bewoners vertier zoeken in de kroeg in een kerk. 

Theater Cafe de Verlossing - NH Nieuws

In de kleedkamer wordt actrice Donneke Jansonius in haar uilenkostuum geholpen door spelcoach Juliette. Donneke is gepensioneerd verpleegkundige, maar nu acteur in de voorstelling 'Café de Verlossing' van theatergroep Silbersee.

"Het is fantastisch om mee te doen", zegt Donneke enthousiast. "Het is voor mij heel speciaal, want ik ben erg ziek geweest. Daarom is het mooi om nu mee te maken. Het was in het begin wel moeilijk, omdat de voorstelling ook over de dood gaat en ik heb die gedachte daaraan net achter me gelaten. Inmiddels kan ik er goed mee omgaan en vind ik het echt fantastisch."  

Tekst gaat verder onder de foto. 

Actrice Donneke en coach Juliette - Foto: NH Media

'Café de Verlossing' is een muzikale voorstelling en speelt zich af in een denkbeeldig dorpje waar de jeugd grotendeels weggetrokken is en de oudere bewoners hun vertier en toevlucht zoeken in het café, dat gevestigd is in een kerk.

Bedenker en regisseur van het stuk is Romain Bischoff. Hij maakte 'Café de Verlossing' samen met de acteurs. "De acteurs op leeftijd hebben allemaal veel levenservaring en het is mooi om daar gebruik van te maken in het verhaal", vertelt Bischoff. "We hebben twee jaar aan voorbereiding zitten in deze voorstelling, dus ik zou de acteurs ook geen amateurs meer willen noemen." 

Coaching 

Juliette van Ingen heeft de senioren in de aanloop naar de uitvoering gecoacht. Wat is het belangrijkste dat ze de spelers heeft geleerd? "Dat je anderhalf uur geconcentreerd moet zijn," zegt ze lachend. "Want als je dat niet gewend bent is dat best lang. Alles wat je doet op het podium is communicatie, dus als je even wegdroomt dan ziet het publiek dat direct."

Juliette heeft vooral genoten van de levenservaring en de inzet van de oudere acteurs. "Ze zijn tussen de 65 en 91 jaar, dus ze hebben rugzakken vol verhalen bij zich", vertelt ze. "Ik kan genieten van hun kracht en de zin in het leven, die ze steeds weer laten zien."

Actrice Emmy werkte bij het Waterschap West-Friesland. Voor haar is toneelspelen helemaal nieuw. "Ik probeer op deze manier mijn grenzen te verleggen. Het is echt heel leuk om te doen."

Tekst gaat verder onder de foto. 

Ron speelt een rockende begrafenisondernemer - Foto: NH Media

Ron Moed heeft veel gezongen in bandjes en toneel gespeeld bij amateurgezelschappen, maar deze voorstelling vindt hij andere koek. "Bij musicals en stukken die we gewend zijn weet je hoe het gaat en hoe het afloopt. Maar dit is anders dan anders. Dit is verrassend en heel apart", zegt hij met een brede lach op zijn gezicht.

Moed speelt een rockende begrafenisondernemer. De voorstelling gaat over de dood, maar vooral ook over het leven. In al zijn kleuren en gekte. Muziek is er van Debussy, Rammstein en er zijn Franse chansons. En dat allemaal in een café in een kerk, een plek die misschien een mogelijkheid op onsterfelijkheid biedt. "'Café de Verlossing' is ook een soort hemel op aarde, want boven is geen plek meer. Het moet hier en nu gebeuren."

'Café de Verlossing' van theatergroep Silbersee in het kader van het Karavaanfestival 2024 is te zien in de Grote Kerk in Alkmaar tot en met zondag 26 mei. 

Emmy maakt zich op voor de voorstelling - Foto: NH Media

Culture Club bij NH Nieuws

Culture Club is het wekelijks cultuurprogramma van NH Nieuws. Verslaggevers Roos Elkerbout en Ron Flens gaan om langs bij kunstenaars, bands, theatermakers en schrijvers  om in beeld te brengen wat er speelt op cultureel gebied in onze provincie. 
 
Culture Club is wekelijk te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.15 uur en dan ieder half uur herhaling.  Alle uitzendingen van Culture Club zijn te zien via deze link.