Ga naar Content
Twee mensen zijn aan het vissen aan de oever van een kanaal omzoomd met bomen en groen. De één zit dichter bij de rand met de hengels over het water, terwijl de ander wat verder weg zit. Het tafereel is rustig met boerderijgebouwen in de verte.
Zaanstreek-Waterland

Hengels klaar? Vissen maar!

18 mei 2024, 19.00 uur
Door: Rosanne van Veen · Foto: NH Media

Visfederatie MidWest Nederland heeft vandaag een viswedstrijd in het Noordhollandsch Kanaal ter hoogte van Spijkerboor georganiseerd. Zestig deelnemers gaan daar met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk witvis te vangen. De beste vijfentwintig kwalificeren zich voor het NK. De wedstrijd winnen is een hele prestatie en levert een geliefd Delfts blauw bordje op die iedereen in de sportvisserij aan zijn muur wil hangen.

Wedstrijd dobbervissen Noordhollandschkanaal bij Spijkerboor - NH Nieuws

Maar liefst 10 procent van de Nederlanders heeft een vispas. Vooral roofvissen is erg populair.

In Spijkerboor is vandaag de discipline dobbervissen aan de gang. Tobias Coesel is wedstrijdleider en zelf ook fervent visser. Hij zou op deze dag zelf ook wel graag een hengeltje uit willen gooien. "Ik ben normaal meer van het roofvissen maar als ik dit zie, krijg ik er ook zin in. Maar ja, volgende keer."

Lootjes

Tobias heeft het twee kilometer lange parcours vanochtend gereed gemaakt voor de zestig deelnemers. Iedereen krijgt een wedstrijd plek en die zijn door middel van lootjes verdeeld. Middels haringen met nummertjes weten de deelnemers waar ze plaats mogen nemen. Rond 8:00 uur komen de eerste vissers aan om hun uitrusting klaar te zetten en de hengels gereed te maken.  

Tekst gaat verder onder de foto

wedstrijdplek 1 - Foto: NH Media

Om 09:50 uur gaat het eerste startsein af en mogen de vissers voerballen in het water gooien om de vissen te lokken. Dat gaat met de hand of met een aansluitstuk op de hengel waarmee je ver over het kanaal kunt rijken en de voerballen ver in het water kunt krijgen. Om 10:00 uur klinkt het tweede startsein en gaan de hengels het water in. De vissers hebben tot 16:00 uur 's middags de tijd om zoveel mogelijk witvis te vangen uit het zoete water. Deze worden in een opvangnet in het water gehouden tot de wedstrijd voorbij is. Dan gaat de wedstrijdleiding bij alle vissers wegen en volgt de winnaar. 

Tekst gaat verder onder de foto

Voerballen van muggenlarven, wormen en maden - Foto: NH Media

Lars (16) is de jongste deelnemer en heeft het vissen van zijn vader en oma meegekregen. "Ik heb me al gekwalificeerd voor het NK maar wil ook zo veel mogelijk viswedstrijden winnen." Hij is dus al verzekerd van een plek maar wil ook graag dat Delfts blauwe bordje aan de muur.

Lars is er uiteindelijk vandoor gegaan met de elfde prijs, hij heeft 16,054 kilo vis gevangen. De winnaar heeft 30,94 kilo opgevist.

Foto: Visfederatie MidWest Nederland

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]