Ga naar Content

Pro-Palestina demonstranten Stopera uitgezet, stenen naar politie en paarden gegooid

De pro-Palestina demonstranten die de Stopera binnendrongen, zijn door agenten het gebouw uitgezet. Rond 19.00 uur liepen zo'n tweehonderd betogers het pand binnen voor een zogenoemde sit-in. Ze schreeuwden onder meer dat burgemeester Femke Halsema op moest stappen. 

Foto: AT5

De demonstranten drongen rond 19.00 uur het gebouw aan de stadhuiskant binnen. Ze waren in een gang die zowel leidt naar het stadhuis als naar de Nationale Opera en Ballet. 

Een demonstrant liet weten dat ze het gebouw binnen was gegaan omdat ze het niet eens is met het besluit van de driehoek om bij eerdere demonstraties in te grijpen. 

Gelegenheid om te speechen 

De groep demonstranten kreeg van de driehoek de gelegenheid om te speechen, meldt de politie op X. Daarna moesten ze het pand verlaten. Een enkeling weigerde dit, waarop de politie de demonstranten met geweld het gebouw heeft uitgezet. Sommigen probeerden toen opnieuw het stadhuis binnen te komen.

Tijdens het protest gooide een man stenen naar agenten en politiepaarden. Hij werd aangehouden voor openlijke geweldpleging. 

Buiten het gebouw stond  veel politie en ook de Mobiele Eenheid was aanwezig. Volgens aanwezigen waren de demonstranten van plan om hun protest op de Dam voort te zetten, maar daar is het vooralsnog rustig gebleven.

Bij het gebouw stonden veel politiebusjes:

Foto: Inter Visual Studio / Stefan Roode

Eerder vandaag kwam het tot een confrontatie tussen demonstranten en de politie op de binnenplaats van het UvA-terrein Oudemanhuispoort.

Onder begeleiding van de politie hebben die demonstranten inmiddels het terrein verlaten. Een deel van hen liep door naar de Stopera. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]