Ga naar Content

Opnieuw demonstranten met tentjes op UvA-terrein, confrontatie met de politie

Enkele tientallen demonstranten hebben aan het einde van de middag meerdere tenten opgezet op de binnenplaats van de Oudemanhuispoort. Het kwam kortstondig tot een confrontatie met de politie, waarbij agenten van de vredeseenheid met wapenstokken op demonstranten insloegen toen zij door hen naar achteren werden geduwd. 

Onder begeleiding van de politie hebben alle demonstranten inmiddels het terrein verlaten. De UvA laat weten dat het aangifte heeft gedaan van huisvredebreuk en erfvredebreuk. Alle gebouwen op het Binnengasthuisterrein zijn gesloten.

Demonstrantie - NH Nieuws

De UvA spreekt van een 'intimiderende sfeer' tijdens de demonstratie, die aan het einde van de middag begon. Een groot deel van de aanwezige demonstranten droeg daarbij gezichtsbedekkende kleding. Ook werden er beveiligingscamera's afgeplakt.

De actie leidde ook tot een confrontatie tussen demonstranten en de politie. Op beelden is te zien dat demonstranten agenten van de vredeseenheid probeerden terug te dringen. De agenten sloegen daarop een aantal keer met wapenstokken op de demonstranten in. Ook werd er pepperspray gebruikt.

 

Ontruiming

In het gebouw van de UvA waren op het moment dat de demonstranten binnenkwamen colleges en werkgroepen aan de gang. Een woordvoerder van de UvA laat weten dat in totaal drie UvA-gebouwen in de omgeving zijn ontruimd.

De tentjes zijn intussen weer door de demonstranten opgeruimd.  De ME staat in de buurt klaar om in te grijpen en de politie heeft de Kloveniersburgwal en de Oudezijds Achterburgwal uit voorzorg afgesloten, meld een verslaggever ter plaatse.

VU

Eerder op de dag vonden er ook op andere plekken in de stad demonstraties plaats. Zo was er een sit-in op de campus van de VU in Zuid. Voor die actie, die zonder incidenten verliep, had de universiteit meerdere maatregelen genomen. Zo was er een identificatieplicht voor studenten die de gebouwen binnengingen en bleef een deel van de ingangen gesloten.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]