Ga naar Content

Haarlem schrikt wakker: grote herinrichting Meerwijk bijna twee keer zo duur

Een groot buurtplan voor de herinrichting van een wijk in Schalkwijk blijkt nu niet 25 miljoen euro te kosten, maar 45 miljoen. "We moeten als de sodemieter aan de slag om beter te plannen", laat een geschrokken wethouder Robbert Berkhout aan de raadsleden weten. Want door uitstel van werkzaamheden lopen de kosten de pan uit en daar hadden ze op het stadhuis even geen rekening mee gehouden. 

Herinrichting Meerwijk - Foto: Gemeente Haarlem

Er zijn weinig politieke partijen die niet geschrokken zijn van de forse prijsstijging, zo blijkt gisteravond tijdens een vergadering. In Meerwijk worden straten, bermen en speelplaatsjes vernieuwd. Het is een groot buurtproject, wat nooit eerder is voorgekomen in de stad. Het riep eerder al veel beroering op, omdat er zo'n honderd parkeerplaatsen opgeofferd worden voor meer groen, betere afwatering en meer speelruimte voor de kinderen. 

In 2019 zou het project nog 25 miljoen euro gaan kosten. Nu dus bijna het dubbele. En het is ook vijf jaar later klaar. In 2032 in plaats van 2027. Dat uitstel verklaart ook direct een groot deel van de stijging van de kosten. 

Oorzaak van oplopende kosten

Doordat netwerkbeheerder Liander door personeelstekort en andere grote problemen met het energienetwerk niet op tijd kan gaan graven, moet Haarlem per jaar rekening houden met oplopende inflatie. En dat gaat over zo'n langdurig project flink in de papieren lopen, legt wethouder Berkhout uit. 

Tekst loopt door na de foto. 

Nu kan er nog aan beide kanten van de straat geparkeerd worden in Meerwijk - Foto: NH Media

"Hoe heeft dit zo uit de hand kunnen lopen?", vraagt de VVD zich af. "Wat nu? Wat zijn de consequenties?", wil D66 weten. Berkhout zegt met Liander in overleg te gaan of er toch niet wat tijd in te halen is. En misschien moet er in een tweede deel van het herinrichtingsproject 'wat versoberd worden'. 

Wat dat dan betekent, moeten de politici nog bedenken. Het herinrichtingsproject in Meerwijk, in het uiterste zuidelijke deel van de stad, is altijd een ambitieus paradepaardje geweest van de gemeente. Ook om te laten zien dat er wel degelijk miljoenen geïnvesteerd worden in Schalkwijk. 

"Alles wordt duurder. Ook woningbouw, een nieuw busstation of sporthallen"

Robbert Berkhout, wethouder Haarlem

Eén van de weinige politici die de sterk oplopende kosten wel had zien aankomen, is Louise van Zetten van Hart van Haarlem. "Worden we nu eindelijk wakker?" De wethouder in ieder geval wel. Hij waarschuwt dat deze extreme budgetoverschrijding niet alleen voor dit project in Meerwijk geldt. Heel specifiek benoemt hij ook het grootse plan voor het grote nieuwe busstation Nieuw-Zuid.

"Alles wordt duurder. Ook woningbouw, een nieuw station of sporthallen", legt de wethouder uit. Het wordt de komende tijd puzzelen met gemeentelijke geldpotjes. D66 hoopt op wat meer inkomsten van het rijk. Zodat de gemeente, net als de burger met een loonsverhoging, zich beter kan wapenen tegen de sterk oplopende kosten.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]