Ga naar Content

Vier spoorlopers op één dag uit Schipholtunnel gehaald: 'Heel opvallend'

Tot verrassing en verbazing van ProRail zijn er donderdag vier spoorlopers uit de buizen van de Schipholtunnel gehaald. Het gebeurt vaker dat er mensen bewust of onbewust de spoortunnel betreden, maar vier op één dag is uitzonderlijk, zeggen de spoorbeheerder en de Koninklijke Marechaussee. 

Een ProRail-medewerker inspecteert het spoor in de Schipholtunnel (foto ter illustratie) - Foto: Jos van Zetten

Waarom de mensen op of bij het spoor in de tunnel liepen is niet bekend, laat een woordvoerder van ProRail aan NH weten. "Maar het is heel opvallend, en het heeft veel impact, want iedere keer moeten we het treinverkeer stilleggen met vertraging voor de reizigers als gevolg."

Het komt veel vaker voor dat mensen op of te dicht bij het spoor komen, en daarmee het treinverkeer vertragen. Enkele jaren geleden berekende ProRail dat spoorlopers door heel Nederland dagelijks voor 4,5 uur vertraging zorgen. De gemiddelde vertraging die een trein opliep door spoorlopers was destijds 32 minuten. De woordvoerder kan niet zeggen of die cijfers uit 2019 nog actueel zijn. 

Wel benadrukt hij dat de impact van spoorlopers bij Schiphol groter is dan op veel andere plekken. "Omdat het een tunnel is, en omdat het een traject is waar veel treinen rijden."

Lees verder onder X-post

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Een woordvoerder laat weten dat er allerlei voorzorgsmaatregelen genomen worden om te voorkomen dat mensen de tunnel in lopen, maar dat er weinig kan worden gedaan tegen mensen die 'willens en wetens' de tunnel inlopen.

"Er staan allerlei hekken, waarschuwingsborden, tekens om mensen duidelijk te maken dat ze dat niet moeten doen. Maar het is een open systeem. Uiteindelijk kun je natuurlijk nooit iets helemaal afsluiten."

Vroegtijdig signaleren

Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee benadrukt dat zijn collega's spoorlopers in en rond vroegtijdig proberen te signaleren. "Dan wordt het treinverkeer eruit gehaald." Ook hij kent het motief van de spoorlopers van vandaag niet. "Maar het is opvallend dat het de laatste dagen vaker gebeurt dan normaal." 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.