Ga naar Content

Laatste wedstrijd De Kennemers: terugblik op voetbaldebuut van Rafael van der Vaart

Voetbalvereniging De Kennemers gaat fuseren met SV Beverwijk. Vandaag spelen ze voor de allerlaatste keer onder de oude naam. Het markeert een nieuw hoofdstuk voor de club, die voor altijd verbonden zal blijven aan Rafael van der Vaart. De oud-Ajacied en veelvuldig international zette hier zijn eerste stappen op het voetbalveld. Met zijn vader Ramon blikken we terug op die roemruchte tijd.  

Foto: ANP/ Mischa Schoemaker

Wanneer had je door dat Rafael voor het voetbal geboren was?

"Vanaf het moment dat hij kon lopen, kon hij ook voetballen. Ik zag al snel dat Rafael op jonge leeftijd talent had voor voetbal dus bleef ik met hem oefenen. Een van de momenten die me is bijgebleven, was op een camping in de buurt van Groningen. We gingen daar elk jaar een maand met het gezin naartoe voor mijn werk."

"Elke avond stond Rafael te wachten tot ik thuis kwam met een voetbal in zijn handen. Ik wilde van voetbal een leuk spelletje maken, dus zette ik twee flesjes op twintig meter van ons af. Wie als eerste de flesjes omver kon schieten, won. Al snel werd duidelijk dat voetballen zijn passie was. Ik was toen al voetballer bij De Kennemers, dus schreef ik hem in bij de club."

Tekst loopt verder onder de afbeelding

Tienjarige Rafael van der Vaart in zijn tenue van de Kennemers - Foto: Ramon van der Vaart

Hij begon op vierjarige leeftijd bij De Kennemers. Wat is je bijgebleven van het begin van zijn voetbalcarrière?

"Het bleef niet onopgemerkt dat hij talent had voor voetbal. Rafael was een van de jongste in zijn team, maar overtrof al snel zijn teamgenoten. Je zag aan hem dat hij het deed omdat hij het echt leuk vond. De liefde voor voetbal bleef groeien. Ik ging mee naar zijn wedstrijden, maar andersom ook. Elke zaterdag ging Rafael mee naar mijn wedstrijden om te kijken. Daar voetbalde hij ook met andere kinderen. Al snel was het geen geheim meer dat Rafael talent had voor voetbal. Er kwamen mensen speciaal naar zijn wedstrijden om hem te zien spelen."

"Je zag aan hem dat hij het deed omdat hij het echt leuk vond"

Ramon van der Vaart, vader van Rafaël van der Vaart

De club heeft maar vijf jaar lang kunnen genieten van zijn talent. 

"De eerste paar wedstrijden had zijn team verloren, maar dat ontmoedigde hem niet. Rafael voetbalde omdat hij het leuk vond. Verliezen of winnen? Dat maakte hem niets uit. Zolang hij maar plezier had. Na verloop van tijd scoorde hij bijna elke wedstrijd wel een paar doelpunten. Zijn team begon steeds vaker te winnen. In zijn laatste seizoen werden ze kampioen. Ik was zo trots op hem, dus besloot ik hem in te schrijven bij Ajax. Daar mocht hij een jaar proberen om te zien of het iets voor hem was."

Hoe was het voor het gezin om een zoon te hebben die bij Ajax speelde?

"Iedereen was zo trots op hem dat hij bij Ajax mocht beginnen. Rafael vond het ook geweldig dat hij deze kans kreeg. Voor hem voelde het als het begin van zijn professionele carrière, terwijl ik er met sentiment op terugkeek. Ik wilde vroeger ook profvoetballer worden. Dat is me nooit gelukt, dus het was zo mooi om te zien dat het bij hem wel lukte." 

Tekst loopt verder onder de afbeelding

Groepsfoto de Kennemers in 1988. Ramon van der Vaart zit tweede van links vooraan. - Foto: BVV de Kennemers

"Ik wilde vroeger ook profvoetballer worden. Dat is me nooit gelukt, dus was het zo mooi om te zien dat het bij hem wel lukte" 

Ramon van der Vaart, vader van Rafael van der Vaart

Het is nu het 'einde' van De Kennemers. Met welk gevoel kijk je terug op die tijd?

"De club geeft me een warm huiskamergevoel. Ik kom er nog steeds twee tot drie keer per week. Als ik langs de velden loop bij de club, denk ik aan Rafael toen hij vier jaar oud was op dat veld. Het is een club die je laat terugkomen omdat je echt welkom bent. Rafael probeert langs te komen wanneer hij tijd heeft. Hij komt elk jaar twee keer kijken naar de wedstrijden. Het is voor hem de plek waar het allemaal begon."

Een mooie toekomst

Hoewel het einde van De Kennemers nadert, markeert dit ook het begin van een mooie samenwerking. Ramon is positief over de toekomst van zijn geliefde voetbalclub. "De nieuwe samenwerking tussen BVV de Kennemers en SV Beverwijk is een mooie match. Ik zie de toekomst in ieder geval rooskleurig tegemoet. Hopelijk kunnen we het warme huiskamergevoel ook in de toekomst terugvoelen."

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]