Het verhaal van Stergios, die mishandeld werd wegens zijn seksualiteit, is er slechts één van vele, aldus de politie. Lhbti'ers krijgen vaak te maken met discriminatie en mishandeling. Roze in Blauw, het politienetwerk voor de homogemeenschap, noemt wat Stergios is overkomen 'exemplarisch'.
Stergios Sozos (24) deelde eerder vandaag zijn verhaal bij Bureau NH: hij werd bedreigd, mishandeld en uitgescholden voor 'fucking homo'. Vlak voor zijn voordeur in de Haarlemse Koningstraat werd hij door een groepje van zeker drie cafégangers belaagd en kreeg hij meerdere malen een stomp in zijn gezicht.
Tekst gaat verder.
Bedreigend
"Ook vanmorgen nog had ik een ouder echtpaar aan de lijn: twee mannen, bij wie hun regenboogvlag al minstens voor de derde keer van hun gevel is gerukt", zegt Jan Martijn Stout van Roze in Blauw in gesprek met Bureau NH.
"Nu kwam iemand bij die mannen aan de deur dat die regenboogvlag weg moest, anders zouden ze wel een lesje krijgen. Heel bedreigend om zoiets mee te maken."
Meer aangiften bij politie
De politie-eenheid Noord-Holland registreerde vorig jaar 666 discriminatie-incidenten. Dat is een stijging van bijna 19 procent ten opzichte van 2022.
Een veel genoemde grond bij de politie is seksuele geaardheid. In 2023 gaan daar 163 registraties over: variërend van burenruzies en afpersingen tot mishandeling en het vernielen van foto’s bij een tentoonstelling. Opvallend is een toename van vernielingen van regenbooguitingen, zoals vlaggen.
Het verhaal van het oudere echtpaar en dat van Stergios staan niet op zichzelf, zegt Stout. "Dit zijn 'slechts' twee voorbeelden van vele die ik de afgelopen tijd in mijn functie bij Roze in Blauw ben tegengekomen. Het gaat puur om agressie tegen deze gemeenschap."
Lage aangiftebereidheid
Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat lhbti'ers vaker vanwege hun seksuele geaardheid en genderidentiteit worden mishandeld of bedreigd, maar dat de aangiftebereidheid onder deze groep lager is dan mensen buiten die gemeenschap.
"Mensen uit deze gemeenschap doen minder snel aangifte door schaamte of angst"
"Dat komt door schaamte, angst of ze hebben zich misschien nog niet kenbaar gemaakt als homoseksueel bij familie of vrienden. "Daardoor houden ze soms de aard van wat hun is overkomen achter, terwijl dat juist essentieel is voor ons onderzoek om te achterhalen wat er precies gebeurd is", vervolgt Stout.
Als je iemand wilt spreken naar aanleiding van een incident kun je altijd terecht via onderstaande kanalen.
Wil je iemand van Roze in Blauw spreken?
Bel dan: 088-1691234 of ga naar de website.
Liever de Opsporingstiplijn?
Politie Opsporingstiplijn: 0800 - 6070 (gratis)
Meer Bureau NH?
TV: woensdag 17.10 uur, ieder half uur herhaald (Ziggo 707, KPN 509)
Radio: woensdag 17.45 uur (ether: 93,9 FM, kabel: 92,5 FM)