Ga naar Content

Mysterieuze schutter terroriseert Heemskerkse flat: tot op elfde verdieping kogelgaten

Bewoners van het Heemskerkse appartementencomplex 'Heerlijkheid' aan de Debora Bakelaan worden al maanden beschoten door een mysterieuze schutter. Zijn kogels veroorzaken aanzienlijke schade. Zelfs op de elfde verdieping is die onmiskenbaar. Een levensgevaarlijke situatie, zeggen wapenexperts. De politie tast vooralsnog in het duister wie hier achter zit.

De eerste keer dat het gebeurde was midden februari, de laatste keer vorige week. In totaal is er zes keer geschoten, met en zonder schade. Bewoner en politie zitten met de handen in het haar en hebben geen flauw idee wie de schutter of schutters zijn en waar het vandaan komt. 

kogelgat op negende verdieping - Foto: NH Media

Meneer en mevrouw Erich waren de eerste waarbij het gebeurde. Ze zaten 's avonds samen op de bank televisie te kijken, tot ze plots een harde tik hoorden. Het stel stond meteen op en inspecteerde het huis om te zien of er iets gevallen was, maar vonden niets.

De volgende ochtend werd het duidelijk. "Mijn vrouw liep de kamer uit en zag direct de beschadiging op het raam. Ik begrijp niet hoe dit mogelijk is, want als je van beneden naar boven schiet, ketst het toch af? Bovendien hebben we geen bewoners op dezelfde hoogte aan de overkant."

"Ik dacht: verrek, dat lijkt wel een kogelgat"

Mevrouw de Groot, bewoonster

Het bleef niet bij één incident. Ook bij mevrouw de Groot op de elfde verdieping gebeurde hetzelfde. "Op een avond hoorde ik een enorme knal op het raam. Ik schrok, maar schonk er verder geen aandacht aan. De volgende ochtend zag ik een vlekje op het raam. Ik dacht dat het misschien een vogel was geweest."

Als ze enkele dagen later het vlekje probeert weg te werken, gebeurt er niets. "Ik dacht: verrek, dat lijkt wel een kogelgat." Deze week vindt ze het zilverkleurige kogeltje, terwijl ze rustig op haar balkon zit.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Er blijkt nog een adres te zijn lastiggevallen, waar zelfs vier keer op is geschoten. Tweemaal gebeurde dit terwijl de bewoners gewoon op het balkon zaten op klaarlichte dag.

Schietvereniging

Voorzitter van de Heemskerkse schietvereniging, Ramon ter Plegt, hoort het verhaal met open mond aan. "Hoe is dit mogelijk? Er moet met een krachtig wapen zijn geschoten om die afstand te halen. En waarvandaan? Het lijkt me sterk dat het vanuit een achtertuin is gebeurd, want dat zou iemand gehoord en gezien moeten hebben."

"Als je dit tegen je oog krijgt, ben je blind. En als het je hoofd raakt, ben je verder van huis"

Ramon ter Plegt, voorzitter schietvereniging Heemskerk

Samen met enkele leden van de vereniging heeft hij de situatie bekeken. "Met een PCP-buks, een persluchtbuks, zou het zeker kunnen. In Nederland kun je die wapens vanaf achttien jaar legaal kopen, zelfs met een demper. Ontzettend gevaarlijk, want je schiet er zo door een auto heen."

Bij de vereniging doen ze regelmatig testen om de impact van verschillende wapens op verschillende materialen te bepalen. Hij vermoedt dat iemand vanaf een dakraam schiet zonder enig besef van de schade die hij kan aanrichten. "Als je dit tegen je oog krijgt, ben je blind. En als het je hoofd raakt, ben je verder van huis. Het is echt levensgevaarlijk!"

Heel vaag

De politie heeft twee aangiftes ontvangen en is langs geweest om de schade te bekijken, maar kan er nog geen peil op trekken. "Het is allemaal erg vaag en er is weinig bekend", zegt een woordvoerder. 

Heeft u meer informatie van wie hierachter zou kunnen zitten? Bel dan met de Politie op nummer 0900-8844 onder vermelding van nummer PL1100-2024099669.

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]