Ga naar Content

Drie buizerds losgelaten na verblijf in Vogelhospitaal Naarden

Drie buizerds zijn in de natuur losgelaten na een verblijf in Vogelhospitaal Naarden. Ze werden er drie weken geleden ziek binnengebracht, maar dankzij goede verzorging zijn ze weer op krachten gekomen. Hét bewijs dat een vogelasiel nut heeft want drie buizerds redden is niet niks. Natuurlijk Noord-Holland stond er met de neus bovenop.

Natuurlijk Noord-Holland vogelasiel Naarden - NH Nieuws

Voordat de vogels worden vrijgelaten, worden ze eerst geringd. Dierenverzorger Lisa van der Staaij vangt de vogels en brengt ze naar Engbert van Oort die de vogels ringt. 

"Zo houden we bij welke vogels we hebben verzorgd, maar we kunnen ook volgen hoe het ze vergaat. Bij ons binnengebrachte en weer opgeknapte vogels duiken overal in het land op. Soms ook ver daarbuiten", aldus Engbert. 

Tekst gaat verder na de foto

Engbert van Oort ringt een buizerds voordat ie wordt vrijgelaten - Foto: NH Media/Stephan Roest

Eén van de buizerds heeft een zeer opvallende kleur: hij is bijna wit. "Hij of zij, dat is niet duidelijk te zien", zegt Lisa. "Maar wat een beauty is het! Echt heel bijzonder."

Tekst gaat verder na de foto

Een bijzondere bijna witte buizerd - Foto: NH Media/Stephan Roest

Er worden ook twee eenden geringd en een bijzondere vogel die je zelden zo dichtbij kan bekijken: een aalscholver. Lisa houdt hem goed vast.

"Deze pak ik ook bij de hals goed vast want anders bijt 'ie je ongenadig in je vel. De haak aan het eind van zijn snavel zit daar zodat glibberige vissen niet ontsnappen. Maar mij doe ie ook zeer."

Tekst gaat verder na de foto

De ogen van een aalscholver hebben een bijzondere kleur: bijna turquoise - Foto: NH Media

De buizerds worden één voor één losgelaten. Zodra ze vrij zijn, vliegen ze naar de dichtstbijzijnde boom, rusten even en vliegen dan door de wijde wereld in.

"Dat blijft toch altijd een magisch moment", zegt Lisa. "Ze komen zielig en verloren binnen en na weken of maanden zorg vliegen ze uit als trotse vogels. Daar doen we het voor."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play