Ga naar Content

Streep door maximum van tien wachtenden bij bekende patatzaak

De enorm lange rijen voor de patatzaak in de Runstraat mogen van de rechter voorlopig blijven. FabelFriet kreeg dankzij TikTok een enorme bekendheid, en dat tot veel onvrede van buurtbewoners die last zeggen te hebben van drukte, troep en verkeerschaos. Buurtbewoners maakten bezwaar tegen het blijven van de zaak, waarna de gemeente een exploitatievergunning met een limiet van tien wachtende mensen oplegde. De patatzaak ging daartegen in beroep, en met succes dus.

Foto: AT5

Twee weken geleden stonden de eigenaren van de zaak tegenover de gemeente in de rechtbank. Ze maakten bezwaar tegen de nieuwe regel over het maximum aantal van tien mensen die op hun patatje mogen wachten. Naast de 'rijregel' gaf de gemeente in het voorschrift aan dat er bij drukte één kassa moest worden gesloten. Daar ziet de patatzaak geen probleem in, behalve dat het in de praktijk uitvoerbaar moet zijn. 

Drukte op straat 

Buurtbewoners zien de zaak liever verdwijnen, omdat er volgens hen onveilige situaties in de straat zouden ontstaan. Zo wordt de smalle stoep geblokkeerd door de rijen aan patatliefhebbers, met als gevolg dat veel voetgangers over straat moeten lopen. Daarnaast ervaren veel buurtbewoners overlast door de drukte en afval. 

Bewonersorganisatie Grachten9+ vertelde, na de enorme toestroom van klanten bij de zaak, aan AT5 hiermee in de maag te zitten. "Geloof me, ik gun die jongens hun succes van harte", zegt Carla Hoffschulte. Ze woont al veertig jaar in de buurt. "Maar voor bewoners, het verkeer en andere ondernemers zit daar een schaduwkant aan." 

Volgens de rechter toont het ingediende voorschrift onvoldoende aan dat de drukte in de Runstraat ook daadwerkelijk gaat verminderen. Volgens de rechtbank heeft de gemeente onvoldoende gemotiveerd waarom het aanvullende voorschrift 'het woon- en leefklimaat en de veiligheid in de Runstraat ten goede zal komen'. 

"Niet duidelijk is waarom het voorschrift van verweerder effectiever zou zijn dan de vrijwillig genomen maatregelen van de verzoekster"

Rechtbank Amsterdam

Daarbij stelt de rechter dat de eigenaar van de zaak vrijwillig maatregelen heeft genomen. "Zo heeft verzoekster ter zitting toegelicht dat ze haar vergunde terras voor de gevel heeft afgezet en dit nu wordt gebruikt als plaats voor de klanten die wachten op hun bestelling. Er staat linten waar de klanten achter moeten wachten, zodat de stoep niet volledig wordt geblokkeerd."

Ook zijn er door de patatzaak crowdmanagers ingehuurd. Deze zorgen ervoor dat de klanten op de aangegeven plekken blijven staan en de straat niet blokkeren. Daarmee stelt de rechtbank: "Niet duidelijk is waarom het voorschrift van verweerder effectiever zou zijn dan de vrijwillig genomen maatregelen van verzoekster."  

Begin vorig jaar ging AT5 langs op de Runstraat: 

De patatzaak van Floris kreeg veel meer klanten door TikTok-filmpjes - NH Nieuws

Reactie stadsdeel Centrum:

"De leefbaarheid van de buurt staat door toerisme onder druk. Voor de gemeente is het daarom belangrijk dat de overlast voor buurtbewoners zoveel mogelijk beperkt wordt. We zien dat eigenaren van Fabel Friet zich daarvoor inzetten. 

Het beperken van de wachtrij voor mensen die wachten op hun bestelde friet is een maatregel die bijdraagt aan minder overlast voor bewoners. De rechtbank heeft nu een tijdelijke beslissing genomen. We wachten nu op de definitieve uitspraak om te zien wat het definitieve oordeel van de rechter is over deze maatregel."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]