In de schaduw van een dappere verzetsman, ontluikt een gesprek over vrijheid: Natascha van Weezel leidt vanavond de Arondéuslezing in de St. Bavokerk in Haarlem. In de lezing verkent de journalist de prijs van vrijheid en groeiende onvrijheid.
De Arondéuslezing vindt traditiegetrouw plaats rond Bevrijdingsdag en is vernoemd naar een bekende Noord-Hollandse verzetsman.
Inclusief verzetsman
Willem Arondéus werd geboren in 1894 en was een bekend kunstenaar, auteur en verzetsstrijder. Al op jonge leeftijd komt hij openlijk uit voor zijn homoseksuele geaardheid. Begin vorige eeuw een ongewone en gedurfde houding, zelfs in de liberale kunstenaarskringen waarin hij verkeerde.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Arondéus samen met een kleine groep vertrouwelingen uit de kunstwereld, onder wie Gerrit van der Veen en Frieda Belinfante, lid van meerdere verzetsgroepen.
Zo hield hij zich bezig met het vervalsen van identiteitskaarten voor Joodse onderduikers. Daarnaast stond hij samen met Van der Veen aan de leiding bij een aanslag op het bevolkingsregister in Amsterdam. Daarmee wilde de groep kunstenaars en studenten de Jodenvervolging en de tewerkstelling in Duitsland saboteren.
Door verraad werd hij, samen met veel van zijn verzetskameraden, opgepakt en op 1 juli 1943 gefusilleerd in de duinen van Overveen. Een dag voor zijn executie vroeg Arondéus zijn advocate de wereld een boodschap mee te geven en iedereen te vertellen dat homo's geen lafaards zijn.
Gesprek over vrijheid
Als eerbetoon aan de verzetsstrijder werd op initiatief van verschillende oud-Statenleden in 2005 de eerste Arondéuslezing gehouden. Het thema is al jaren onveranderd: vrijheid. Vanavond spreekt journalist Natascha van Weezel de lezing uit over de prijs van vrijheid en toename van onvrijheid en vervreemding.
Volgens de provincie Noord-Holland, de organisator van de lezing, gaat Van Weezel voorop in het gesprek over vrijheid: "Natascha heeft één doel: we mogen ons niet uit elkaar laten drijven. Daarom gaat ze gesprekken aan, georganiseerd en via de media, om nieuwe bruggen te bouwen in een tijd waarin we steeds meer van elkaar vervreemd raken."
Zelf zie ik dat anders: twijfel is misschien wel onze enige redding
Volgens Van Weezel leven we in een tijd waarin meningen steeds belangrijker lijken dan feiten. Een tijd waarin nuance lijkt te ontbreken en je moet kiezen tussen 'goed' en 'fout'. Voor iemand die 'alles altijd bekijkt vanuit meerdere kanten' is dat niet makkelijk, aldus Van Weezel.
"Iedereen denkt alles zeker te weten, terwijl ik juist aan zoveel twijfel. Dat zorgt ervoor dat ik word uitgescholden voor ‘lafbek’ of ‘nestbevuiler’. Zelf zie ik dat anders: twijfel is misschien wel onze enige redding. Niet weten is veel eerlijker. Het zorgt ervoor dat je altijd zelf blijft nadenken en de moed hebt om je eigen fouten toe te geven. Niet weten houd je zacht.”
In haar werk verbeeldt Van Weezel de grote en de kleine gevoelens die horen bij de oorlog tussen Israël en Gaza. Zo maakte ze onlangs de documentaire 'Brug over breuklijn.' Samen met maker Sinan Can onderzoekt ze de spanningen in Nederland als gevolg van de huidige oorlog in het in Midden-Oosten. Op dit moment werkt ze aan een essay over nuance in tijden van oorlog.
De Willem Arondéuslezing wordt vanavond om 20.00 uur gehouden in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem. Voor de lezing zijn geen toegangstickets meer beschikbaar, maar deze is wel live te volgen via het YouTube-kanaal van de provincie Noord-Holland.
Tip ons!
💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!
📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.
Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.
Op de hoogte blijven?
🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.