Ga naar Content

Beiaardier Grote Kerk in Weesp speelt Europapa: "Ik kan snel spelen als het moet"

De beiaardier van de Grote Kerk in Weesp speelde vandaag klokslag 12.00 uur Europapa van Joost Klein. Dit na een oproep van 3FM-dj Wijnand Speelman. 

Klokken - NH Nieuws

Een klein deurtje naast de Grote Kerk brengt ons via veel hoge trappen naar het carillon waar beiaardier Bauke Reitsma zit. Kruipdoor, sluipdoor zit in het puntje van de toren de werkplek van de muzikant verstopt. Via het automatische uurwerk komen we uit bij het instrument. "Ik ben beiaardier van beroep, vanochtend was ik in Baarn en zo meteen ga ik naar Deventer om het carillon te bespelen."

Radio-dj Wijnand Speelman deed gister een online oproep aan klokkenluiders oftewel beiaardiers uit heel het land. Hij was geïnspireerd door een eerder optreden van Reitsma in Deventer waar hij Europapa eerder door het stadscentrum liet schallen. Hij kreeg zondag al een appje van de radiozender of hij mee wilde doen aan de actie. “Ik heb niet lang nagedacht. Ik vind het belangrijk om Nederland een hart onder de riem te steken nu ze het liedje niet meer konden horen in de finale.”

Foto: AT5

In Amsterdam was het liedje van Klein niet te horen. Reitsma heeft daar een verklaring voor. “Sommige beiaardiers vinden het spannend dat ze nog niet weten hoe de situatie gaat aflopen.” Gelukkig waren er veel beiaardiers in het land die wel meededen aan de actie. Van de ongeveer 60 beiaardiers die Nederland telt deed nog een flink aantal mee. "Een stuk of 15 deden er mee, van Deventer tot Leiden. Helaas deed er niemand uit Friesland mee. Dat was wel leuk geweest voor Klein.”

Op het pleintje voor de kerk zijn de meningen vooral positief. "Het hardcore stukje is mijn favoriet", vertelt iemand.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]