Ga naar Content

Wie is de in het zwart geklede groep die een ravage aanrichtte op UvA?

Ze zijn verantwoordelijk voor meerdere vernielingen op de UvA: een groep in het zwart geklede personen die kort na de demonstratie van gisteren het gebouw op de Roeterseilandcampus binnendrong. Welk doel de groep daarbij had, blijft onduidelijk.

Vernielingen UvA - NH Nieuws

Volgens het College van Bestuur van de UvA liep de groep, kort nadat de demonstratie bij Roeterseiland was afgelopen, het gebouw binnen. "De sfeer sloeg onmiddellijk om", is in een statement van het CvB te lezen. Voorzitter Geert ten Dam vertelt aan de NOS dat de groep uiteindelijk tot de zesde verdieping door wist te dringen. Meerdere medewerkers van de UvA sloegen daarop op de vlucht.

Volgens de UvA barricadeerde de groep alle in- en uitgangen, waaronder de nooduitgangen. Op beelden is daarnaast te zien dat ze televisieschermen kapotslaan. Wie er achter de maskers zitten, blijft onduidelijk, net als het motief. Ook de UvA heeft daar nog geen antwoord op gevonden, laat een woordvoerder van de universiteit weten. 

Twijfel bij activisten

Ook onder demonstranten is er veel onduidelijkheid over de groep. Een woordvoerder van Amsterdam Encampment, een van de organisaties die de acties op de UvA initieert, zegt niet te weten wie er achter de zwarte vermommingen zitten. Veel meer dan dat wil de organisatie er niet over kwijt: "Want de schade in de UvA gebouwen valt in het niet bij de gebombardeerde universiteiten in Gaza."

Reactie Amsterdam Encampment - NH Nieuws

Uit gesprekken in activistische chatgroepen, ingezien door AT5, wordt ook duidelijk dat veel activisten geen idee hebben wie de mensen in het zwart precies zijn. Sommigen denken dat het om tegendemonstranten gaat die de acties proberen te ontwrichten. Anderen sluiten niet uit dat het om hooligans gaat die - anders dan vernielingen aanrichten - geen specifiek doel hebben. Ook de theorie dat het wel om een groep pro-Palestina-demonstranten gaat, wordt door een deel van de activisten niet uitgesloten.

Politieonderzoek

De politie doet op dit moment onderzoek naar de identiteit van de gemaskerde personen, zegt een woordvoerder. Of de recherche op dit moment al een beeld heeft van de motieven van de groep, laat de zegsman vanwege het lopende onderzoek in het midden.

Ook een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zegt dat ze nog niets kunnen zeggen over wie de mensen in het zwart precies zijn. "Ze hebben er namelijk veel aan gedaan om zichzelf onherkenbaar te maken, dus het zou speculeren zijn om daar nu al iets over te zeggen."

Ook bij de bezetting van Roeterseiland van vorige week maandag en vlak na de demonstratie van zaterdag raakte een groep van gemaskerde, in het zwart geklede personen betrokken, maar in die gevallen richtte het geweld zich tegen pro-Palestina-demonstranten.

Identificatieplicht

De Volkskrant meldde vanmiddag dat een meerderheid van de Tweede Kamer een identificatieplicht voor de toegang tot universiteitsgebouwen wil invoeren. Daarmee moet voorkomen worden dat niet-studerende actievoerders de protesten kapen.

Volgens burgemeester Halsema gebeurde dat vorige week meerdere keren tijdens de UvA-acties. In een brief die ze vrijdag naar de raad stuurde, schrijft Halsema bijvoorbeeld dat de groep die bij de ontruiming op Roeterseiland bleef zitten voornamelijk uit niet-studenten bestond.

Eerder vandaag publiceerden de universiteiten zelf ook een gezamenlijk protocol. Daarin wordt onder meer voorgeschreven dat mensen die gezichtsbedekkende kleding dragen wordt gevraagd om de locatie te verlaten of om de gezichtsbedekkende kleding af te doen.

De politie heeft inmiddels één verdachte aangehouden voor de vernielingen. Hij werd gisteravond op de Dam opgepakt door agenten die hem herkenden. Een woordvoerder van de politie kan niet zeggen wie de verdachte is en of diegene bij de in het zwart geklede groep hoorde. Ook is onduidelijk wat de verdachte precies heeft vernield.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]