Ga naar Content

Reigers en kraaien beschoten met luchtbuks, dieren ernstig verwond

Het Haarlemse Vogelhospitaal krijgt regelmatig reigers en kraaien binnen met schotwonden. Meestal gaat het dan om kogeltjes uit een luchtbuks. De vogels zijn vooral tussen Lisse en Hoofddorp de klos. 

Een beschoten kraai bij Vogelhospitaal Haarlem - Foto: Vogelhospitaal Haarlem

Annemarijn Sintenie van het Vogelhospitaal vertelt dat ze inmiddels drie vogels hebben moeten laten inslapen. "Ze waren allemaal gewond aan hun linkervleugel. Het gaat dan meestal om één luchtbukskogeltje, maar daar krijgen ze ernstige verwondingen door."

En onlangs was het wéér raak. Een reiger werd beschoten en wordt nu 'de geluksvogel' in Haarlem genoemd. "Hij heeft wel schade aan zijn ellepijp, maar gaat het redden", legt Sintenie uit.

(Tekst gaat verder onder de foto)

De revaliderende 'geluksvogel' - Foto: Vogelhospitaal Haarlem

'Zelden meegemaakt'

Willem Kamp werkt op de ambulance van de Dierenbescherming in Hoofddorp en moet de beschoten vogels eerste hulp verlenen. "Zoveel beschoten vogels achter elkaar, dat heb ik de afgelopen jaren zelden meegemaakt." Hij brengt de gewonde vogels zo snel mogelijk naar het Vogelhospitaal. "Oppervlakkige wonden proberen we zelf te verzorgen. Maar als het heel ernstig is, gaan we soms eerst langs een dierenarts."

Kamp heeft er geen woorden voor dat sommige mensen het blijkbaar nodig vinden om vogels te beschieten. "Welk weldenkend mens doet nou zoiets? Het is verschrikkelijk en de vogels hebben er ook heel veel pijn van."

(Tekst gaat verder onder de foto)

Een kogeltje uit een luchtbuks - Foto: Vogelhospitaal Haarlem

'Plaagvogels'

Ook Sintenie kan er met haar hoofd niet bij. "Reigers en kraaien worden gezien als 'plaagvogels'. Ze vissen bijvoorbeeld vijvers leeg en dan is het blijkbaar 'nodig' om ze neer te schieten. Het komt nu regelmatig voor, maar wie weet hoeveel gewonde vogels er elders nog liggen?"

In maart werd in Zandvoort een kraai beschoten. Op dezelfde dag werd daar ook een kat door een kogeltje geraakt. Die raakte zwaargewond en heeft het niet gered.

"Doe bijvoorbeeld gewoon een net over je vijver", adviseert Kamp. "En zorg dat er geen eten rondslingert. Anders blijven de vogels terugkomen", voegt Sintenie toe. "Dat geldt ook voor bijvoorbeeld meeuwen. Jaag ze gewoon weg door te klappen of naar ze toe te rennen. Ze zijn banger voor ons dan wij voor hen." Tot slot ontkracht ze nog een indianenverhaal. "Het verhaal dat je een meeuw recht in zijn ogen moet aankijken is een fabeltje."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]