Ga naar Content

Scheidsrechter die feestte met winnend team levenslang geschorst

De al heel bijzondere kampioenswedstrijd van St. George uit Spierdijk heeft nog een extra opvallend staartje gekregen. Scheidsrechter Jan Smit, die vier rode kaarten gaf aan tegenstander SV De Valken en na afloop het succes meevierde met St. George, mag van de KNVB nooit meer een wedstrijd fluiten.

Scheidsrechter viert feest mee met kampioen St. George - NH Nieuws

De scheidsrechter drukte tijdens de wedstrijd al een behoorlijke stempel op de ontmoeting tussen St. George en SV De Valken. Drie spelers en de trainer van de bezoekers uit Venhuizen kregen in het knotsgekke duel een rode kaart. Bovendien werden er door de 61-jarige Smit maar liefst vijftien minuten extra blessuretijd bijgetrokken. Diep in deze extra speeltijd maakte St. George de bevrijdende gelijkmaker, waardoor na afloop de champagne kon worden ontkurkt en het kampioenschap van de zondag vierde klasse kon worden gevierd. 

Lees ook

De aanwezige toeschouwers op het West-Friese sportcomplex waren nog maar net bekomen van de bizarre ontknoping op het veld, toen de in Opmeer woonachtige Smit opnieuw de hoofdrol greep. Tussen al de hossende spelers meldde Smit zich op het podium temidden van alle feestvierende spelers. Smit, die wel vaker optreedt, bracht vervolgens zonder gêne het nummer 'Engelbewaarder' van Marco Schuitmaker ten gehore.

"Anderen moeten maar beoordelen of het normaal is dat een scheidsrechter na afloop van de wedstrijd het verdiende kampioenschap van St. George op uitbundige wijze meeviert"

Bestuur van SV De Valken

Het optreden van de scheidsrechter viel niet bepaald in goede aarde bij SV De Valken. De club diende een klacht in bij de KNVB en kwam met het volgende statement: "Het Valken-bestuur vindt het niet zinvol in de publiciteit uitvoerig in te gaan op de wedstrijd van zondag en de rol van de scheidsrechter tijdens en na de wedstrijd. Anderen moeten maar beoordelen of het normaal is dat een scheidsrechter na afloop van de wedstrijd het verdiende kampioenschap van St. George op uitbundige wijze meeviert."

(Tekst gaat verder onder de foto)

Scheidsrechter Jan Smit tijdens een wedstrijd in maart 2023 - Foto: Orange Pictures

Ook de KNVB was niet gediend van de actie van Smit. Vanochtend heeft de voetbalbond de scheidsrechter laten weten dat hij nooit meer een wedstrijd namens de KNVB mag fluiten. "Wij hebben verschillende klachten binnengekregen na de wedstrijd van zondag. Vanmorgen hebben wij meneer Smit gebeld en vertelt dat hij geen wedstrijden meer mag fluiten. Wij verwachten een neutrale houding van een scheidsrechter en dat beide ploegen met respect worden behandeld. Daar hoort deze houding natuurlijk niet bij", aldus woordvoerder Daan Schippers van de KNVB. 

Coronamaatregelen

Het is overigens niet de eerste keer dat Smit in de fout is gegaan. Schippers: "Hij is in het verleden al een keer bestraft, maar we hebben hem een tweede kans gegeven. Dit was de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. Hij zal dan ook geen wedstrijden meer fluiten in de toekomst."

Smit werd eind 2021 al door de KNVB al op non-actief gezet vanwege 'onbehoorlijk gedrag'. Smit was het niet eens met de toentertijd geldende coronamaatregelen bij amateurwedstrijden. Dit resulteerde uiteindelijk tot een aanvaring op bezoek bij Meervogels '31 in Akersloot. Bijna een jaar later werd Smit alsnog een tweede kans gegund door de KNVB en het hoofd scheidsrechterszaken. 

"Ik vind het te triest voor woorden. Het is lachwekkend"

Scheidsrechter Jan Smit

Smit reageert vandaag tegenover NH op de gebeurtenissen van afgelopen weekend: "Dat SV De Valken teleurgesteld is over het verloop van de wedstrijd, dat kan ik begrijpen. De vier gegeven rode kaarten waren in mijn ogen echter allemaal honderd procent terecht. Voor de wedstrijd werd ik al door spelers van St. George gevraagd of ik na afloop een liedje wilde zingen. Dat heb ik in het verleden vaker gedaan. Onder andere bij Spartanen, VVS, Grasshoppers en ook in Amsterdam bij ASV Arsenal."

"Ik zei dat als ze kampioen zouden worden, ik dan wel een nummer wilden zingen. Tijdens het refrein van 'De Engelbewaarder' werd de schaal in mijn handen gedrukt en die heb ik omhoog gehouden", aldus Smit over zijn optreden. "De Valken kon dit echter niet waarderen. Die hebben juist net die video doorgestuurd naar de KNVB en een klacht ingediend."

De bietenbrug

"Ik was helemaal niet aan het meefeesten met de spelers. Ik heb alleen een lied gezongen en de schaal een keer omhoog gehouden. Dat is het enige. Ik vind het te triest voor woorden dat de KNVB mij daarom afvoert. Het is lachwekkend. De KNVB heeft geen onderzoek gedaan en alleen één video bekeken. Ik ga ervan uit dat het fluiten nu is afgelopen, maar ik ga niet meer zoals twee jaar geleden op mijn knieën. Dan kunnen ze de bietenbrug op", aldus een teleurgestelde Smit. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52