Ga naar Content

"Dump geen schildpadden in de natuur, want ze overleven het niet"

Ruud de Graaff vangt in de schuur achter zijn rijtjeshuis in Grootebroek gedumpte schildpadden op. Ook de schildpad die onlangs door een fietsend echtpaar in Wieringerwerf werd gevonden, dobbert rond in een grote zwarte plastic bak. Met een  oproep op nhhelpt.nl hoopt Ruud meer dumpingen te voorkomen, want de dieren overleven het anders niet.

Ruud vangt gedumpte schildpadden tijdelijk op in zijn schuur - Foto: NH Media

"Mensen zien in een sloot of vijver schildpadden zitten en denken dan dat hun dier daar ook wel bij kan," vertelt hij, "maar schildpadden verteren geen voedsel onder de 18 graden en sterven een hongerdood. Omdat er telkens nieuwe schildpadden worden gedumpt, denken mensen dat het dezelfde dieren zijn". 

Bijtwond

In de schuur van Ruud zitten ook twee schildpadden die onlangs in Berkhout en Obdam in tuinen rondliepen. Hij heeft een belangrijke tip voor iedereen die een schildpad in het wild tegenkomt: "Pak het dier aan de zij- of achterkant vast. Nooit aan de voorkant, want ze bijten ontzettend hard en nemen een hap uit je hand." 

Een babyschildpad is een paar centimeter groot - Foto: NH Media

Babyschildpadjes zien er schattig uit in de dierenwinkel. Ze zijn dan zo groot als een euromunt, maar ze kunnen wel 30 centimeter worden. Ze groeien uit hun aquarium en gaan stinken. Dump ze dan niet, maar neem contact op met schildpaddenopvang Nederland. Regionale vrijwilligers, zoals Ruud, pikken ze op en brengen ze naar de landelijke opvang in het Friese Harkema.

NH Helpt: voor iedereen die hulp nodig heeft of kan bieden

WebsiteAlle oproepen van NH Helpt zijn te lezen op nhhelpt.nl. Hier kun je ook zelf een vraag of een aanbod plaatsen.

RadioRachel Morssink presenteert elke zaterdag tussen 12.00 uur en 14.00 uur het programma NH Helpt op de radio. Het NH Helpt Antwoordapparaat is de hele week te bereiken op: 088-8 505 303.

Elke werkdag om 13.40 uur hoor je bij June Hoogcarspel een hulpvraag in haar radioprogramma June tot Twee. 

TVOp tv is NH Helpt ook te zien. Isabella Prins presenteert elke dinsdag om 17.10 uur het programma NH Helpt voor tv en online. 

Kijk alle uitzendingen HIER terug.