Ga naar Content
Een levendig stadsbeeld met mensen zittend langs een gracht, een modern gebouw met een brug overspanning, onder een heldere hemel in een stadsgezicht.
Amsterdam

Rust wedergekeerd op Roeterseiland, locaties UvA blijven twee dagen dicht

13 mei 2024, 13.30 uur · Aangepast 13 mei 2024, 22.57 uur
Door: Redactie · Foto: AT5

Na een week vol demonstraties bij gebouwen van de Universiteit van Amsterdam, was er vandaag opnieuw een demonstratie bij het Roeterseiland. Er werd gedemonstreerd voor Palestina en tegen het handelen van het UvA-bestuur. 

22.57 uur

Liveblog gesloten

Het liveblog is gesloten. Lees hieronder alle updates terug.

21.39 uur

UvA sluit locaties op dinsdag en woensdag

Het College van Bestuur van de UvA is geschokt over de manier waarop een vreedzaam protest is 'gekaapt door gewelddadige elementen die hun eigen 'demonstratierecht' misbruiken en de grondrechten van anderen, inclusief de media, ontkennen'. "Het is onaanvaardbaar dat mensen die op de UvA werken of studeren belaagd en bedreigd worden en hun werk- of studieplek moeten verlaten. Niemand heeft zoveel gelijk dat dit gedrag geoorloofd is", schrijft de UvA deze avond in een statement. Het CvB kan op dit moment geen verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid van 'allen die zich op de campus bevinden'. "Om die reden zal er dinsdag en woensdag geen onderwijs plaatsvinden aan de UvA." Alle gebouwen op de campussen zijn daarom gesloten. 

Daarbij benadrukt de universiteit dat de demonstratie, opgezet als 'walk-out' ordelijk verliep, door de intentie van de deelnemers maar ook door de inzet van de organisatoren. "Het CvB heeft daar waardering voor en heeft dat ook aan de organisatie laten weten", aldus de UvA. "Toen de walk-out was afgelopen is een groot deel van de deelnemers vertrokken. Een deel is achtergebleven en bij deze groep hebben zich nieuwe mensen gevoegd. De sfeer sloeg onmiddellijk om, er werden weer gezichtsbedekkingen gedragen en meerdere gebouwen op Roeterseiland werden binnengedrongen door in het zwart geklede mensen." 

De tweede vlaag demonstranten hebben de in- en uitgangen, waaronder nooduitgangen, gebarricadeerd.  "Er is sprake van moedwillige vernieling overal. Hiertegen heeft de UvA aangifte gedaan van huisvredebreuk en vernieling", benadrukt de universiteit. 

21.38 uur

VIDEO: de ravage bij Roeterseiland

De ravage in de UvA - NH Nieuws

21.08 uur

Politie draagt pand weer over aan UvA

Een woordvoerder van de politie laat aan AT5 weten dat de politie het pand deze avond weer heeft overgedragen aan de UvA. Agenten zijn niet meer in het pand aanwezig. Vooralsnog lijkt het weer rustig in de stad. "Er staan nog een paar demonstranten op de Dam, maar dat lijkt rustig te verlopen. Wel blijven wij uiteraard monitoren deze avond."

Over de schade die demonstranten in de gebouwen van de universiteit hebben aangericht, kan de woordvoerder nog geen uitspraken doen. 

20.13 uur

19.46 uur

Vernielingen en troep in gebouw Roeterseiland

In het pand van de UvA, waar maandag een pro-Palestijns protest was, is veel schade aangericht. Dat ziet een ANP-verslaggever op de 6e verdieping van het gebouw.

Ramen, schermen en muren zijn beklad met rode en zilveren verf. Er zijn leuzen als 'Free Gaza' en 'Stop Genocide' te lezen. Schermen en koffiezetapparaten zijn vernield en er ligt veel troep. Verder zijn stoelen en andere meubels overhoop gehaald en zijn er meerdere barricades opgeworpen, aldus ANP.

19.34 uur

Beeld: zo verliep de bezetting van de UvA vandaag

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

18.25 uur

Politie klaar om door gebouw te gaan

De politie bereidt zich voor om zo door de gebouwen van de Roeterseilandcampus te gaan om te kijken of er nog demonstranten zitten. Agenten zijn onder andere uitgerust met kettingzagen.

Foto: AT5 / Luuk Koenen