Ga naar Content

Almere krijgt er 121 sociale huurappartementen bij, ondanks bezwaren

Foto: RPO

Woningcorporatie Ymere heeft groen licht gekregen om een wooncomplex van negen verdiepingen met in totaal 121 appartementen te bouwen in de Almeerse Oostvaardersbuurt.

De gemeente is ruim tien jaar lang met verschillende partijen in gesprek geweest over de sociale woningbouw op dit perceel. De woningen zijn bedoeld voor jongeren en senioren. Er komt volgens de plannen ook een bedrijfsruimte van 250 vierkante meter.

In 2022 verkocht de gemeente de grond aan Ymere. De exploitant van de naastgelegen Albert Heijn-supermarkt verzocht de rechter om de verkoop van het perceel aan de woningcorporatie te verbieden. Het bedrijf wilde zelf ook graag meedingen naar de lap grond en had ook bezwaren tegen de plannen van de woningcorporatie.

Banenverlies

De Albert Heijn, de Gall&Gall en de Etos zouden vanaf de openbare weg namelijk niet zichtbaar genoeg zijn als het complex daar komt te staan. Dat zou de retailers omzet kosten en uiteindelijk leiden tot banenverlies.

Toch oordeelde de rechter dat de gemeente op 'redelijke, objectieve en toetsbare criteria' heeft geconstateerd dat Ymere de enige serieuze gegadigde is voor de koop van deze grond.

Het is nog niet duidelijk wanneer de bouw van het complex zal beginnen.

Dit verhaal is gemaakt door Lotte Schmidt. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.