Ga naar Content

Twee bloemstukken verdwenen bij herdenkingsmonument in Zaandam

Bij het Zaanse Plantsoen van het Verzet zijn twee bloemstukken verdwenen die daar tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei waren neergelegd. De bloemstukken die ontbreken zijn van stichting De Zaanse Regenboog en van het Hoekman Fonds. De Zaanse Regenboog is erg geschrokken en heeft aangifte gedaan. 

Foto: Stichting De Zaanse Regenboog

Het Hoekmanfonds heeft een krans gelegd voor mensen die in het verzet zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook de krans van stichting De Zaanse Regenboog is weg. "We hopen niet dat het om een gerichte actie gaat", zegt Frank Vos van de stichting. "Maar de impact is er eigenlijk niet minder om." 

De stichting is erg geschrokken en teleurgesteld over de missende boeketten. "Van ieder bloemstuk is het afschuwelijk, maar het komt nog harder binnen als het je eigen is. We hebben er lang voor moeten vechten dat de LHBTI+-stichtingen ook een bloemstuk mochten leggen, vorig jaar is er in Zeeland nog een uit elkaar getrokken. Het ligt erg gevoelig."

Tekst gaat door onder de foto 

Foto: Stichting De Zaanse Regenboog

Vos weet niet precies wanneer de bloemstukken gestolen zijn. "Normaal ga ik meerdere keren kijken, maar ik was de hele week ziek. Ik weet dat het op 5 mei nog allemaal goed lag, maar afgelopen vrijdagavond werd ik door een vrijwilliger van de stichting gebeld." 

Samen met iemand het 4 en 5 mei Comité Zaanstad is Vos naar het Verzetsplantsoen gegaan, daar bleek dat ook die van het Hoekmanfonds weg was. "We hebben nog in de bosjes gezocht, maar de bloemen helaas niet teruggevonden. Het  4 en 5 mei Comité vond het ook afschuwelijk." 

Aangifte

Vos heeft naar eigen zeggen eerder vandaag (online) aangifte gedaan. "Ik vind het wel belangrijk om aangifte te doen, maar als niemand iets gezien heeft dan kan de politie er misschien niet veel mee", zegt hij. Hij neemt zich voor om volgend jaar vaker bij de bloemstukken te gaan kijken en denkt dat ook de politie, handhavers en omwonenden extra goed op moeten letten. 

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]