Ga naar Content

'Sjoebidoewah': Legendarische jazzboerderij 'Bij Max' krijgt woonbestemming

De voormalige en vooral roemruchte jazzboerderij 'Bij Max' of 'Maxico' in Den Oever gaat op de schop. Na jarenlange leegstand, verval en vandalisme krijgt de monumentale boerderij aan de Hofstraat eindelijk een woonbestemming. Voordat de aannemer aan het werk gaat, neemt oud-barman Henk Jan Wittink de nieuwe eigenaar mee voor een terugblik op het roemruchte verleden van de 'muziektempel' van Wieringen. "Prachtig, prachtig! Dit was echt uniek, dat had je in heel Europa niet."

Het werk aan de voormalige jazzboerderij is voorzichtig begonnen - Foto: Gebrand Smid

"Er is helemaal niets meer van over," zegt Henk-Jan Wittink als hij de voormalige jazzboerderij binnenstapt en zich vergaapt aan de leegte en de troep en de door klimop begroeide muren. "Een groot deel van mijn leven heb ik hier doorgebracht. Hier was zijn woonkamer, maar het lijkt nu wel een binnentuin. Daar stond het barretje. Dan mocht je op de biervat zitten als Max zelf achter de bar zat. En daar tussen die twee palen was het podium."

Chet Baker

Chet Baker trad er op en andere grote namen zoals Johnny Meijer en Frans Popti. En aanstormend talent zoals Jeroen Zijlstra en Michel Borstlap. En dat 'gewoon' op Wieringen in het vissersdorp Den Oever. Wittink: "Het was een hele mooie tijd. Uniek in zijn soort. Dit had je in heel Nederland niet. Zei je Den Oever, dan was het: Oh Max."

Daarvoor verantwoordelijk was de Amsterdammer Max Teeuwisse, die met zijn kunstenaarsvrouw Annetje van Verseveld een museumboerderij startte aan de Hofstraat. Dat ging bij gebrek aan exposanten langzaam over in een jazzcafé, waar Max als jazzmuzikant het voor elkaar kreeg dat wereldberoemde muzikanten juist daar het podium beklommen. Afgelopen 9 mei was het precies tien jaar geleden dat Max, ofwel Max Teawistle, overleed.

Even meekijken! Tekst gaat door onder de video. 

Herinneringen ophalen in de voormalige jazzboerderij Bij Max in Den Oever: Maxico! - NH Nieuws / Jurgen van den Bos

De nieuwjaarsbrand in Volendam in 2001 betekende het einde van het jazzcafé op Den Oever. Max Teeuwisse kon niet langer aan de aangescherpte brandvoorschriften voldoen. Wittink: "We hebben nog wel geprobeerd om het opnieuw op te zetten, maar dat was eigenlijk niet meer te doen." Max Teeuwisse is tot zijn dood in 2014 in de boerderij blijven wonen.

Splinter

Gerbrand Smid is de nieuwe eigenaar van de boerderij. Hij gaat er wonen met zijn gezin. Gebrand heeft geen herinneringen aan het roemruchte verleden van het jazzcafé. Daar is hij te jong voor. "We hebben het vijf jaar geleden gekocht. Het heeft heel veel moeite gekost om te kunnen beginnen. Omdat het een monument is. moest bij wijze van spreken elke houtsplinter door worden vervangen door origineel hout. Daar zijn de gemeente en de provincie gelukkig vanaf gestapt. Het wordt wel een hele klus."

Tekst loopt door onder de foto.

Een jonge Henk-Jan Wittink achter de bar in de jazzboerderij Bij Max - Foto: Historische Vereniging Wieringen

Samen kijken Henk-Jan en Gerbrand naar videobeelden van optredens in het jazzcafé op de nu lege plek in de boerderij. Er verschijnt er een grote glimlach op het gezicht van Gerbrand.  "Indrukwekkend; er is hier een hoop gebeurd." Hoewel de hele boerderij is gestript, is de aanwezigheid van Max nog altijd zichtbaar. Op de houten balken schreef hij met krijt 'Pax = Max' en teksten over zijn strijd met de gemeente. Die laat Gerbrand zitten als herinnering. 

Trombijna

Of hij bang is dat ze straks 's nacht nog muziek uit het verleden terug te zullen horen? "Nee, dat niet. We hebben met de kinderen filmpjes gekeken over hoe het was vroeger. En hij heeft wat cd's gemaakt en die hebben we geluisterd. Erg leuk." Voor Henk-Jan Wittink is het ook goed geweest: "Overdoen? Nee, we hebben het meegemaakt. Oh kijk, nu gaat hij zelf op de trombone. 'Trombijna' zei ik dan als mensen aan de bar vroegen of Max ook zelf meespeelt."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play