De Amstelveense reddingsbrigade leidt vrijwilligers deze week op tot strandwacht. Als zij eind juni slagen voor het examen, gaan zij deze zomer tijdens drukke dagen toezicht houden bij twee populaire Aalsmeerse zwemlocaties.
Reddingsbrigade Amstelveen leidt vrijwilligers op tot strandwacht - NH Nieuws
Het gaat om het Surfeiland bij de Watertoren en de zwemsteiger aan de Herenweg in Kudelstaart. Het handjevol strandgasten dat gisteren op die eerste locatie van het mooie weer kwam genieten vindt het een prettig idee dat er extra toezicht komt.
Extra paar ogen
"Het kan hier écht heel vol liggen", vertelt een vrouw die met drie kinderen in het ondiepe gedeelte van het water speelt. "Dan mis je inderdaad even die extra paar ogen en de kennis als er echt ingegrepen moet worden."
Ook snackbareigenaar Paul van der Woude is opgelucht. Hij maakte vorig jaar van dichtbij mee hoe een 44-jarige Poolse man bij het Surfeiland verdronk. "Het is niet mooi om te zien wat er daarna allemaal gebeurt. Ik krijg er nog steeds kippenvel van", vertelt hij aan NH.
De 20-jarige strandwacht in opleiding Herald baalt eigenlijk nog steeds dat de reddingsbrigade toen niet ook al was ingeschakeld om het strandje veilig te houden. "Maar we hebben ervan geleerd en nu mogen wij zorgen dat het niet meer gebeurt."
Volgens trainer Herman Veldman heeft het incident ervoor gezorgd dat het plan om de reddingsbrigade in te zetten in een stroomversnelling is gekomen. Gemeente Aalsmeer was al langer bezig met de veiligheid van openbare zwemlocaties en liet begin vorig jaar een veiligheidscheck uitvoeren door het Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties (NIVZ). Zij adviseerden toezicht tijdens drukke dagen. De reddingsbrigade doet er nu alles aan om genoeg strandwachten klaar te stomen voor de zomer.
"Voorkomen dat we moeten ingrijpen is eigenlijk het belangrijkst"
Maar wat gaat de reddingsbrigade dan precies doen om de zwemlocaties veilig te houden? Volgens Herman is goed kijken en risico's inschatten cruciaal. "Wie is er en wie dreigt er te verdrinken? Voorkomen dat we moeten ingrijpen is eigenlijk het belangrijkst."
Strandwacht in opleiding Andrea (25) weet inmiddels waar ze op moet letten. "Kleine kindjes die nog niet zo goed kunnen zwemmen, mensen die met opblaasdingen in het water gaan als er sterke wind of stroming staat, oudere mensen en als het heel warm is moeten we ook op flauwte letten." De Uithoornse kent het Surfeiland goed. "Ik kwam er vroeger heel vaak."
Verschil tussen leven en dood
Als een zwemmer dan toch in de problemen komt kan de reddingsbrigade meteen ingrijpen. "Als iemand onder water verdwijnt heb je een aantal minuten om die persoon eruit te halen. Als je al ter plekke bent scheelt dat gewoon tijd", legt Herman uit.
De reddingsbrigade wil in het zomerseizoen minimaal zeven volle weekenden toezicht houden bij de zwemlocaties. Om dat voor elkaar te krijgen zijn wel nog wat vrijwilligers nodig. Reddingsbrigade Nederland probeert vijftien- tot dertigjarigen met het programma 'Next Generation Lifeguards' te stimuleren om de opleiding te volgen.
💬 Wil je iets kwijt?
- Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Amstelveen en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.
- Whatsapp ons op 06 30 09 30 03
- Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Amstelland
- Mail ons jouw tips, verhalen, foto’s en filmpjes naar [email protected]
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]