Ga naar Content

Schans Rubberbootrace aangepast nadat deelnemer ruggenwervel brak: "Ga nu langs de kant staan"

De schans van de Rubberbootrace in Hoogkarspel is aangepast, waardoor deelnemers beter in het water terecht moeten komen. Een van de deelnemers brak tijdens een vorige editie zijn ruggenwervel op de schans, toch is hij er dit jaar weer bij. Ditmaal niet als deelnemer, maar als toeschouwer. "Ik sla dit jaar even over en blijf aan de kant staan."

Foto: WEEFF/Ramon Besseling

De 23-jarige man uit Lutjebroek wil liever niet met naam genoemd worden. Tijdens het kermisweekend vorig jaar staat hij bovenaan de schans. Met een maatje neemt hij het op tegen een ander team. Ze moeten met de rubberboot naar beneden, het water in. Daarna moet je om een boei heen met de boot en met een touw omhoog klimmen om als eerste bij de bel te komen. Maar zover kwam het  niet.

Hij komt verkeerd terecht en moet naar het ziekenhuis. De diagnose: een gebroken ruggenwervel. Pure pech, want in al die jaren is het nog nooit misgegaan.

"Die schans heeft al bijna 20 jaar dezelfde vorm, tot het incident vorig jaar één van de deelnemers", zegt Pieter Krijnzen, de eigenaar van Bantam en café De Eerste Aanleg en betrokken bij de organisatie van de race.

Schans aangepast

De organisatie heeft na afloop contact gehad met de Lutjebroeker en hem een pakket gestuurd. Om dit jaar ongelukken te voorkomen, is de schans aangepast. Hierdoor is het schuine gedeelte omhoog veranderd, en glijden de rubberboten meer het water in. "Je wilt natuurlijk voor niemand roet in het eten gooien", zegt Krijnzen.

Toch zullen er vanmiddag genoeg 'oehs' en 'aahs' klinken tijdens het spektakel aan de Westerwijzend. Voornamelijk door het laatste gedeelte op de blauwe schans, waardoor niet iedereen het redt om in de rubberboot te blijven zitten.

Aan wal met een biertje

Met de ongelukkige deelnemer gaat het inmiddels weer goed. Vandaag is hij gewoon weer bij de Rubberbootrace aanwezig, maar als deelnemer laat hij het evenement dit jaar aan zich voorbijgaan. "Ik ga mooi langs de kant staan met een biertje en de anderen aanmoedigen."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: WEEFF/Ramon Besseling

De Rubberbootrace in Hoogkarspel begint vanmiddag om 13.00 uur. Tot het einde van de ochtend is het mogelijk om je aan te melden, verkleed of niet verkleed. Niet alleen het snelste team, maar ook de meest origineel verklede deelnemers maken kans op prijzen.

"We hebben gemerkt dat het aantal aanmeldingen nog wat stroperig verloopt, maar wat dat betreft is het niet anders dan andere jaren", aldus de organisator. Mensen wachten vaak af of het wel mooi weer wordt. Maar de voorspellingen beloven volgens hem 'veel goeds'.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]