Ga naar Content

Stemhulp nodig voor de Europese Verkiezingen? Doe hier het Kieskompas

Over iets minder dan een maand mogen we naar de stembus voor de Europese Verkiezingen. Op 6 juni kiezen we in Nederland voor een nieuw Europees Parlement. Om je te helpen bij het maken van een stemkeuze kun je hier het Kieskompas doen.

Foto: Adobe Stock

Voor sommige een mensen ver-van-hun-bedshow. Toch gaat Europa over belangrijke thema's als bijvoorbeeld migratie, klimaat, maar ook hoe ver de samenwerking moet gaan. Moeten we juist meer optrekken met andere landen, bijvoorbeeld met een gezamenlijk Europees leger. Of moeten we juist meer het heft in eigen handen nemen?

Voor het maken van de stemhulp heeft Kieskompas in drie verschillende onderzoeken meer dan 10.000 mensen gevraagd naar hun mening over Europese onderwerpen. Daaruit zijn 30 stellingen gekomen om je te helpen bij het maken van een keuze.  

Europese Verkiezingen
400 miljoen mensen mogen in Europa naar de stembus tussen 6 en 9 juni. Niet alle lidstaten stemmen op dezelfde dag. Het Europees Parlement telt straks 720 zetels, waarvan Nederlandse politici er 31 mogen bezetten. In ons land doen in totaal 20 partijen mee aan de verkiezingen.

Hier vind je nog meer achtergrondinformatie over de verkiezingen. Hieronder kun je direct het Kieskompas invullen. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play