Ga naar Content

Politiebureau te koop: wat gebeurt er met historisch pand in Haarlemse Bomenbuurt?

Het was ooit een kleuterschool en werd later een politiebureau. Nu staat het grote gebouw aan de rand van het Zaanenpark in de Haarlemse Bomenbuurt te koop. Dat leidt tot de vraag: wat gaat er gebeuren met dit klassieke bouwwerk waar menig buurtbewoner levendige herinneringen aan heeft? "Mijn vader is hier nog opschepper geweest."

Dit gebouw uit 1929 staat nu te koop - Foto: NH Media / Maikel Ineke

"Dit heb ik nog nooit meegemaakt", zegt Wicher Nijenhuis. Het pand op de hoek van de Marnixstraat en de Berkenstraat is nog maar net in de verkoop gezet, maar de makelaar van MVGM wordt nu al overstelpt met reacties. "Er is ontzettend veel belangstelling. Het is ook wel een mooi pand op een mooie plek."

Je hoeft geen gewiekste makelaar te zijn om de potentie van de locatie te willen zien. Het bouwwerk heeft een monumentale uitstraling die naadloos aansluit op de 100 jaar geleden opgetrokken woonwijken rond het Zaanenpark. Van binnen kijk je uit op dat park en op het groene speelveldje aan de andere kant van de Marnixstraat. In de buurt wonen veel jonge gezinnen met een relatief hoog inkomen.

Richtprijs

Een richtprijs wil de makelaar niet noemen. "Dat spreken we alleen met de verkoper af." Maar duidelijk is wel dat de buurt hier de komende tijd meer activiteit zal waarnemen dan de afgelopen jaren het geval was. Vorig jaar heeft de gemeente nog geïnventariseerd of het gebouw geschikt is als opvanglocatie voor asielzoekers. Daar voldoet het niet voor. Nu heeft de eigenaar het in de verkoop gezet.

Tekst loopt door onder de foto.

Het gebouw toen het nog de functie van kleuterschool had - Foto: collectie Noord-Hollands Archief

De verkoper is Politie Nederland, dat een deel van het pand op dit moment nog gebruikt als kantoorruimte. Dat is terug te zien in het interieur. Wie de hoofdingang aan de Marnixstraat betreedt komt uit bij een receptie. Het linoleum en de markeringstape op de vloer doen denken aan een ziekenhuis. De afzonderlijke kamers ademen de sfeer van een typisch jaren 90-kantoor, inclusief systeemplafond.

Toch hebben niet veel Haarlemmers dit gebouw de afgelopen jaren van binnen gezien. Van buitenaf is onduidelijk waar het pand voor gebruikt wordt. De officiële functie van politiebureau heeft het al jaren niet meer. "Vroeger hing hier nog een vlag van de politie aan de mast", weet een man op leeftijd. Samen met zijn vrouw loopt hij een rondje door de buurt. "Ik heb hier nog wel eens aangifte gedaan", vertelt de vrouw.

Tweede Wereldoorlog

:Mijn vader is hier nog opschepper geweest", vervolgt ze. "Hij was leraar. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg je dan de taak om voedsel op te scheppen voor de hulpbehoevenden. Dat was een dilemma. Als iemand om meer eten vroeg en je dat ook gaf, dan was er minder over voor de mensen die verder in de rij stonden."

Tekst loopt door onder de foto.

De speelplaats van de vroegere school is nu verscholen achter hekken - Foto: NH Media / Maikel Ineke

De voedseluitgifte gebeurde destijds op de binnenplaats, aan de kant van de Berkenstraat. Het gebouw was toen nog geen politiebureau, maar een school. Dat was ook de functie waarvoor het gebouw in 1929 is neergezet: een school voor voorbereidend lager onderwijs. Een kleuterschool zouden we nu zeggen. Ontwerper was de Haarlemse architect Pierre François De Bordes. Hij tekende meer Haarlemse scholen, maar hielp ook met het ontwerp van open luchtzwembad De Houtvaart.

Maatschappelijke bestemming

In tegenstelling tot De Houtvaart is de voormalige school in de Bomenbuurt geen monument. De koper zou het pand dus kunnen slopen en er een modern bouwwerk neerzetten. Wel is de koper gebonden aan het bestemmingsplan. Dat schrijft voor dat het pand een maatschappelijke bestemming krijgt. Denk aan een school of een kinderopvang. Gezien de potentie van de locatie is het echter ook niet ondenkbaar dat een projectontwikkelaar de grond opkoopt en via de gemeente het bestemmingsplan probeert te wijzigen. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]