Ga naar Content

Gesprekken tussen demonstranten en bestuur UvA leveren nog weinig op

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd. Dat zegt rector magnificus van de UvA Peter-Paul Verbeek tegen AT5. Volgens Verbeek heeft het bestuur ruim een uur gepraat met de actievoerders en gaan de gesprekken om 16.00 uur verder.

Foto: AT5

"Laat ik eerst zeggen dat we heel blij zijn dat we in gesprek zijn. Hebben meer dan een uur gepraat, heel fijn om dat te doen. Begrijpen dat de situatie in Gaza hun heel erg raakt, dat doet het ons ook. Ze hebben een aantal eisen en daar hebben we rustig over zitten praten, maar we zijn er nog niet uit. We praten om 16.00 uur verder", laat Verbeek weten aan AT5.

De demonstranten willen dat de universiteit alle banden met Israëlische instituten verbreekt. Sinds dinsdagavond blokkeren zij het terrein in het centrum van Amsterdam.

Een deel van hen heeft daar ook de nacht doorgebracht. Maandagavond was er ook een demonstratie op de Roeterseilandcampus van de UvA. Dat protestkamp werd door de politie ontruimd.

Goed voorbereid

NH-verslaggever Sjoerd Hilarius probeerde vanochtend met de demonstranten te praten en trok richting de barricades van de bezetting. Hij sprak met een van hen die in de nacht de wacht hield. De demonstranten zijn goed voorbereid en hebben overal aan gedacht.

"We hebben een fijne gemeenschap opgebouwd, we hebben eten voor iedereen. Voor vrouwen hebben we zelfs maandverband en tampons. We hebben ook medicijnen", zei een van de demonstranten. 

Waarom wordt er gedemonstreerd?

De betogers demonstreren omdat ze vinden dat de onderwijsinstelling onvoldoende doet om de banden met Israël te verbreken. De lijst die met samenwerkende organisaties die onlangs op de website van de universiteit is gepubliceerd wordt als een magere reactie gezien.

De demonstranten eisen daarnaast dat de UvA stopt met de samenwerkingen en financiering van organisaties die volgens hen bijdragen aan de oorlog. Een woordvoerder van de groep die de bezetting organiseert, onderstreepte gisteravond dat de universiteit in hun ogen nog altijd niet transparant genoeg is.

Lees ook