Ga naar Content

Waarom was het beeld van Anne Frank in Amsterdam met Dodenherdenking afgeschermd?

Het zorgde voor gekke blikken en verontwaardigde reacties. Het beeld van Anne Frank bij de Westerkerk was afgeschermd met bouwhekken en ingepakt in bubbeltjesplastic. Maar waarom was het beeld tijdens Dodenherdenking en Bevrijdingsdag ingepakt? Dat was een vraag die bij veel mensen leefde. 

Foto: AT5

Een zee van bloemen tussen de gaten van het bouwhek en op de stoep. Mensen die afgelopen weekend een bloemetje wilde neerleggen bij het beeld keken gek op. Vier bouw hekken schermde het beeld van Anne Frank af en het beeldje zelf was ingepakt met bubbeltjesplastic en ducttape.

Verplaatst door renovatie

Sinds de renovatie van de Westertoren is het beeld tijdelijk verplaatst van het gedeelte van de Westermarkt aan de Prinsengracht naar meer in de buurt van het Homomonument. Dit zodat de werkzaamheden van de toren het beeldje niet kunnen beschadigen. 

Omdat het beeldje nu tijdelijk op een plek staat waar veel evenementen plaatsvinden, wordt het beeld voorafgaand van dit soort dagen uit voorzorg ingepakt. Zo laat een woordvoerder van de gemeente na navraag weten. Het beeld, dat in 1977 werd onthuld door burgemeester Ivo Samkalden en Otto Frank, is namelijk niet heel groot en daardoor wat fragiel. Het beeld was ook ingepakt op Koningsdag en zal dat ook zijn tijdens de Pride, aldus de woordvoerder. 

Na de evenementen wordt het beeld weer uitgepakt en is het als vanouds te bewonderen op de Westermarkt. Dat is nu ook weer het geval. 

Foto: AT5

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]