Ga naar Content

UvA-docent ging in gesprek met demonstranten op Roeterseiland: "Ik kijk er met gemengde gevoelens op terug"

Verschillende UvA-docenten waren gisteren aanwezig tijdens de demonstratie op Roeterseiland in Amsterdam. Eén van hen was Machiel Keestra, filosoof en Central Diversity Officer bij de UvA. Een dag later kijkt hij met gemengde gevoelens terug op de gebeurtenissen van afgelopen nacht.  

Foto: Universiteit van Amsterdam

Uren liep Machiel Keestra gisteren rond bij het tentenkamp op het Roeterseiland in Amsterdam-Oost. Daar voerde hij gesprekken met zowel studenten als docenten. 

Sjaals en mondkapjes

Dat deed hij in zijn rol als Central Diversity Officer van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Zijn doel in die rol? Een zo inclusief mogelijke plek te creëren voor zowel studenten als docenten. Bij de UvA zijn in totaal zo'n 50.000 mensen, waarvan velen betrokken zijn bij - verschillende partijen in - conflictsituaties elders in de wereld, geraakt worden door natuurrampen elders, enzovoorts.  
 
En met die missie bezocht hij gisteren ook het 'protest-tentenkamp' bij Roeterseiland. In gesprek met de verschillende studenten en docenten vroeg hij zich of de demonstratie inclusief was voor ál deze 50.000 personen verbonden aan de UvA.  
 
Tot 22.00 uur vond hij van wel. Zo vertelt hij: "Ik raakte in gesprek met een joodse jongen met keppeltje en wat demonstranten. Hij vroeg zich hardop af of het nog wel veilig was voor hem. Alle sjaals en mondkapjes vond hij namelijk best wel intimiderend." 
 
De joodse student, verbonden aan de UvA, hoefde zich volgens de demonstranten geen zorgen te maken. Hun actie was pertinent niet gericht tégen joden, maar tegen de Israëlische oorlogsvoering en vóór de Palestijnse slachtoffers in Gaza. De bedekking was voor hun eigen bescherming omdat studenten eerder met sancties door hun opleiding geconfronteerd waren vanwege hun betrokkenheid bij een demonstratie, zoals Keestra in dat gesprek hoorde.  Dat neemt niet weg dat hij in zijn gesprekken op het Roeterseiland steeds ook aandacht gevraagd heeft voor de veiligheid van studenten en medewerkers met een joodse en/of Israëlische achtergrond, voor wie deze acties vaak confronterend kunnen zijn. Tegelijkertijd zijn er meerdere docenten en studenten met zo’n achtergrond actief betrokken bij de demonstraties, zoals ook gisteren het geval was. 

Lees ook

Belang van dialoog

Naar de afgelopen 24 uur kijkt Machiel Keestra vanuit verschillende perspectieven. Keestra voelt zich ook persoonlijk betrokken. Zelf heeft hij een joodse achtergrond. De UvA-docent verafschuwt de aanval door Hamas en de huidige oorlog in Gaza die zoveel vernietiging en onschuldige slachtoffers kent.
 
Als wetenschapsfilosoof deelt hij een perspectief waar hij begrip en sympathie heeft voor sommige vragen die de demonstranten aan de UvA stellen: onze activiteiten als academici en als universiteit moeten wij ook beoordelen op hun maatschappelijke en ethische consequenties. Met een kanttekening: "Ik denk dat sommige wensen van de demonstranten minder gepast zijn. Als instelling is het niet zozeer onze rol om een positie in te nemen in een geopolitiek conflict zoals de situatie in Gaza. Bovendien: als we dat zouden doen dan zouden we dat ook moeten doen over andere conflicten elders op de wereld, terwijl er in veel gevallen studenten en medewerkers zijn die betrokken zijn bij de verschillende, soms strijdende, partijen in die conflicten. Studenten en medewerkers hebben individueel natuurlijk wel de vrijheid om zich daarmee te engageren: of het nu om Gaza, Soedan, Tibet of nog andere onderwerpen gaat." 
 
De universitair docent is van mening dat de eis van de demonstranten om de bestaande samenwerkingen met Israëlische instituten te onderzoeken in het licht van deze oorlog op zichzelf zinvol is. Dit zou in een dialoog met het bestuur gedaan kunnen worden. Weliswaar heeft het bestuur inmiddels daarin al inzicht gegeven, maar dat zou het begin van een gezamenlijk onderzoek moeten zijn. Hij vindt het zeer spijtig dat de ontwikkelingen van gisteren en vannacht dat proces in de kiem lijkt te smoren. Uiteindelijk zullen we in dialoog met elkaar, studenten, medewerkers en bestuur, moeten werken aan een universiteit die maatschappelijk verantwoord opereert. 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.