Ga naar Content

Tweehonderd aanhoudingen dankzij ruim 1500 anonieme tips over criminaliteit in de provincie

Bij Meld Misdaad Anoniem zijn vorig jaar ruim 1500 meldingen gedaan over zaken die betrekking hebben op criminaliteit in Noord-Holland. Dankzij die tips van anonieme melders zijn minstens tweehonderd verdachten opgespoord. "Anders liepen die wellicht nog altijd vrij rond, dus we zijn ontzettend blij met al die tips."

Meld Misdaad Anoniem is een alternatief voor mensen die het onder meer eng of spannend vinden om melding te doen van criminaliteit bij de politie. Bij het aantal tips in Noord-Holland - dus die ruim 1500 - zijn Amsterdam en Gooi & Vechtstreek echter niet meegerekend, die vallen onder een ander politiekorps. “Maar ook daar wordt genoeg getipt”, meldt Marc Janssen van het platform tegenover Bureau NH.

Het aantal meldingen afgelopen jaar neemt ten opzichte van dat jaar ervoor weer toe. In 2020 en 2021 werd veel gemeld, in 2022 was sprake van een licht dipje. Nu zit het aantal meldingen dus weer in een stijgende lijn.

Van drugs tot straatroof

Allerlei vormen van criminaliteit werden afgelopen jaar gemeld. "Van druggerelateerde criminaliteit - hennepteelt, de productie van synthetische drugs en drugshandel op straat - tot aan geweld, mishandeling en straatroven. Heel divers dus”, zegt Janssen.

Hij vertelt dat de anonimiteit op één staat, terwijl hij Bureau NH een rondleiding geeft in hun pand op een geheime locatie ergens in het midden van het land. Daaruit blijkt al hoe serieus ze hun taak nemen om de anonimiteit van de melder op welke manier dan ook te willen waarborgen. 

"De anonimiteit staat bij ons boven het oplossen van een zaak. Wij doen geen concessies"

Marc Janssen, Meld Misdaad Anoniem

"Die anonimiteit staat bij ons zelfs boven het oplossen van de zaak. Als we die anonimiteit niet kunnen verzekeren, maken we geen melding bij de politie. Wij kunnen daar geen concessies aan doen."

Herleidbare info eruit

Om daar aan te kunnen voldoen, hebben ze meerdere maatregelen genomen. Zo wordt geen telefoonnummer, IP-adres of opname vastgelegd als een beller melding doet. "Naast die technische kant, spelen veel praktische zaken mee."

"Alle informatie die herleidbaar is naar de melder laten we weg uit de melding die naar de politie gaat", vervolgt Janssen. Hij noemt het voorbeeld van iemand die belt dat-ie een hennepkwekerij bij de buren heeft geroken.

"We laten dan die informatie ‘ruiken op zolder’ eruit. Daarvan is duidelijk dat de melding van de buren komt. Maar een signaal dat van buitenaf te zien is, laten we er wel in: dat kan namelijk ook van de pizzakoerier, postbode of toevallige voorbijganger geweest zijn."

Bekijk hier de hele reportage in Bureau NH:

Anoniem melden? Dat kan - NH Nieuws

Meer weten?

Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000 (gratis) of meldmisdaadanoniem.nl

Meer Bureau NH?

TV: woensdag 17.10 uur, ieder half uur herhaald (Ziggo 707, KPN 509)

Radio: woensdag 17.45 uur (ether: 93,9 FM, kabel: 92,5 FM)