Ga naar Content

Rudi Carrell is weer terug in 'zijn' Alkmaar: "Geweldig om dit mee te maken"

"Wie is dat?", vraagt Annemieke. "Ehm, opa", antwoordt de tweejarige Sam. Het heeft even geduurd, maar vrijdag is in het bijzijn van familie het borstbeeld van Rudi Carrell 'heronthuld' op het Munnikenbolwerk. Entertainer, zanger, producent, acteur en bovenal showmaster: dat was de gevierde Alkmaarder. Wereldberoemd in Nederland, en nog veel beroemder in Duitsland. Al verdween de kaasstad nooit uit zijn gedachten.

Rudi's dochter Annemieke en zijn broer Aad - Foto: Streekstad Centraal/ Marco Schilpp

De afgelopen jaren maakte het beeld een ware tournee. Van de plek waar de theaterzaal van het Gulden Vlies ooit stond tot de gevel van datzelfde Gulden Vlies. Het borstbeeld kreeg tal van plaatsen en belandde uiteindelijk in een opslag van de Kunstwacht in Delft. "We realiseren het misschien niet zo, maar Rudi Carrell is onderdeel van ons collectieve geheugen", zegt wethouder Anjo van de Ven tegen mediapartner Streekstad Centraal.

BAS-fractievoorzitter Ben Bijl zwengelde zo'n anderhalf jaar geleden de borstbeelddiscussie weer aan. Met als resultaat de nieuwe plek. "En daar moeten we Ben heel dankbaar voor zijn", benadrukt Van de Ven.

Lookalikes

Het had zomaar een middag voor lookalikes van Rudi Carrell kunnen zijn. Het ene familielid lijkt nog meer op hem dan de ander. "Rudi kijkt uit naar de buurt waar hij is geboren en heeft gewoond", vertelt zijn broer Aad. "Het begon allemaal op de Spoorstraat." We gaan met de enige nog levende broer van Rudi terug in de tijd. Want het had weinig gescheeld of de bekende Alkmaarder had een heel ander vak gekozen. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Streekstad Centraal/ Marco Schilpp

Rudolf Wijbrand Kesselaar werd geboren in december 1934. Als oudste zoon van Andries Kesselaar, beter bekend als André Carrell. In de wijde omgeving is er bijna geen trouwerij waar vader niet optreedt. "Hij droeg voor, speelde sketches en trad op als poppenkastspeler en goochelaar", vertelt Aad. Hoewel een leven in de showbusiness bijna onvermijdelijk lijkt, was dat volgens broer Aad zeker niet zo. "Rudi wilde journalist worden. Hij was een nieuwsgierige jongen en stond altijd vooraan. Racend op de fiets ging hij elke brandweerwagen achterna."

Maar het lot besloot anders. Hij werd op een hele andere manier een bekende Alkmaarder. "Als puber organiseerde Rudi schoolfeesten en daar had hij veel succes mee. Het hele repertoire van mijn vader kwam voorbij. Dezelfde sketches, moppen en liedjes. Rudi deed dat zo goed, waardoor hij ook door vele andere scholen werd gevraagd."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Streekstad Centraal/ Marco Schilpp

Alkmaar wordt te klein voor de jonge Carrell. En uiteindelijk Nederland ook. Grote shows in Duitsland, dat is wat hij wil. "Rudi werd 'ein showmaster', zoals onze Duitse vrienden zeiden. Zijn droom kwam uit. Dansend en zingend als Gene Kelly. Op televisie, zelfs in kleur. Groot succes in Nederland en Duitsland, maar hij bleef ook wel een Alkmaarse jongen. Rudi was een promotor van Alkmaar, ook in zijn Duitse shows."

Goldene Kamera

De promotor van de kaasstad overleed zeventien jaar geleden in het Duitse Bremen aan de gevolgen van longkanker. Een paar maanden voor zijn dood kreeg Carrell de belangrijkste Duitse televisieprijs, Goldene Kamera. Een minutenlange staande ovatie was tijdens de uitreikingsavond het gevolg. Zijn ziekte had zijn stembanden ernstig aangetast. "Ik zal nog lang als herhaling voortleven." 

Maar nu dus ook op het Alkmaarse Munnikenbolwerk. "Rudi is geboren in december en ik een maand later. Geweldig om dit mee te maken", vertelt nicht Annie Kesselaar. Samen met andere familieleden bekijkt ze het beeld aandachtig. Rudi's dochter Annemieke is zichtbaar ontroerd. "Het is zo mooi om hier zoveel mensen te zien. Dank jullie wel."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]