Ga naar Content

Comité 4 en 5 mei in Uitgeest zoekt nieuwe generatie: "We hebben jongvolwassenen nodig"

In het hart van Uitgeest werkt het Comité 4 en 5 mei hard aan het doorgeven van een belangrijke boodschap: het levend houden van herinneringen aan de oorlogsgeschiedenis van Nederland. Kees en Ricardo inspireren daarmee de 24-jarige Britta Kingma, maar het Comité zoekt nog meer jongeren die de fakkel weer aan de volgende generatie kunnen doorgeven. 

Britta Kingma en Kees Schouten - Foto: NH Media

“Vandaag de dag is er nog steeds oorlog, maar vroeger ook. Het is belangrijk dat we dat ons blijven herinneren”, aldus Kees Schouten, lid van Comité 4 en 5 mei in Uitgeest. Voor aankomend jaar zijn ze op zoek naar wel een heel speciale doelgroep: de nieuwe generatie. “We hebben jongvolwassenen nodig in ons comité om de boodschap over te brengen.” 

Ricardo op uitzending in Irak - Foto: NH Media

'Herdenken gaat over verleden en heden'

Maar voordat Kees het comitéstokje aan de nieuwe generatie kan overdragen, duikelt hij met veel passie zelf indrukwekkende verhalen op. Verhalen die oorlog in het hier en nu tastbaar en invoelbaar maken. Zoals dat van Uitgeester Ricardo Barrientos de Reus, voormalig militair bij Defensie en tegenwoordig instructeur en reservemilitair

 In het begin van de jaren 2000 werd hij meerdere keren uitgezonden naar Afghanistan. Voor hem gaat herdenken over zowel het verleden als het heden.

“Mijn oma was twee jaar oud toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak en ze was zeven toen deze eindigde. Ze heeft gezien hoe de Hoogovens (TATA Steel) werden gebombardeerd. Mijn oma herinnert zich de spanning en hoe haar vader zich verstopte uit angst voor de Duitsers,” zo begint Ricardo zijn verhaal. Voor hem betekent herdenken niet alleen terugdenken aan de tijd van zijn oma, maar ook aan het moderne leven. 

Als militair komt de dood namelijk vaak dichtbij. “Ik herdenk elk jaar op 4 en 5 mei ook mijn kameraden die zijn omgekomen tijdens de uitzending. Voor mijn twee beste vrienden die ik heb verloren in Afghanistan, heb ik een tattoo op mijn rechterkuit laten zetten."

“We hebben jongvolwassenen nodig in ons comité om de boodschap over te brengen.” 

Kees Schouten, lid van Comité 4 en 5 mei in Uitgeest

De tekst gaat verder onder deze foto

De vlaggen hingen half op stok nadat zijn vrienden waren gesneuveld in het incident - Foto: NH Media

"Voor mijn twee beste vrienden die ik heb verloren in Afghanistan, heb ik een tattoo op mijn rechterkuit laten zetten"

Ricardo Barrientos de Reus. reserve militair en instructeur bij Defensie

Jeugd van tegenwoordig

Het Comité heeft sinds vorig jaar ook een jongste lid erbij. "Toen ik met Kees sprak over Comité 4 en 5 mei, voelde het meteen goed om mee te doen," zegt Britta Kingma. Ze is pas 24 jaar oud maar gepassioneerd over mensenrechten. Dat is niet zo vreemd, want ze volgt momenteel een master in Jeugdrecht.

Britta: "Gaan en staan waar je wilt, is niet vanzelfsprekend. Kijk bijvoorbeeld naar de oorlog in Oekraïne of het Midden-Oosten. Daarom wil ik mensen bewust maken dat er vandaag de dag nog steeds veel mensen niet van volledige vrijheid genieten," aldus Britta.

Het Comité 4 en 5 mei raakt haar ook persoonlijk. "Vroeger ging ik mee op fietstochten waar we onderweg uitleg kregen over wat er op bepaalde plekken in Uitgeest heeft plaatsgevonden. Dat is me altijd bijgebleven. Daarom help ik nu ook met de organisatie."

Sinds vorig jaar helpt ze bij het organiseren van de fietstochten en helpt ze bij evenementen op 10 februari en 4 mei. "Het is belangrijk dat de volgende generaties zich bewust blijven van deze gebeurtenissen, zodat ze niet opnieuw plaatsvinden. Daarom moedig ik mensen van mijn leeftijd zeker aan om hierbij betrokken te zijn.

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]