Ga naar Content

'Extreme drukte' op nieuwe pont over Ringvaart door kapotte Aalsmeerderbrug

Een drukke middag voor de schipper van de gloednieuwe pont over de Ringvaart tussen Aalsmeer en Rijsenhout. Niet alleen vanwege het aangename weer, maar ook omdat de Aalsmeerderbrug in storing was. 

Lange rijen voor de pont in Aalsmeer - NH Nieuws

Aan klandizie geen gebrek, maar zo druk als vanmiddag had de schipper het nog niet gezien sinds de elektrische pont medio april in gebruik werd genomen. "We hebben het wel druk gehad, maar dit is wel heel extreem", zegt hij voor de camera van NH. "Van beide kanten komen steeds mensen."

Dat ziet ook NH-verslaggever Celine Sulsters, die vanmiddag voor een reportage in Rijsenhout moest zijn. Ze zag geen andere optie dan haar auto achter te laten aan de Uiterweg in Aalsmeer, en met camera en statief de pont op te stappen. Behalve de schipper sprak ze ook enkele fietsers.

"Ik dacht: en nu, welke kant moet ik op?", vertelt één van de tientallen fietsers vlak voordat ze met haar stalen ros aan boord stapt. Ze was onderweg naar Hoofddorp, om daar de bus naar Alphen aan den Rijn te pakken. "Ik wist niet gelijk dat ik hiernaartoe kon voor de pont. Dus ik heb een beetje rondgebeld met vrienden en die zeiden: je moet daarheen, en toen ben ik maar deze kant op gegaan."

In de tussentijd doet de pontschipper goede zaken. "Maar we vinden het vooral leuk om te doen hè, mensen zijn blij dat we er zijn. En iedereen kan kennismaken met de nieuwe pont", zegt hij trots.

NH was op 17 april aanwezig bij de officiële ingebruikname van de nieuwe pont, die in tegenstelling tot zijn voorganger niet op diesel vaart, maar is voorzien van zonnepanelen en batterijen. Bekijk de reportage van NH-verslaggever Thijs-Jan van Aalst. 

De gloednieuwe elektrische pont vaart vanaf deze week de Ringvaart over - NH Nieuws

Rond 16.30 uur liet de provincie aan NH weten dat de problemen met de brug, die op afstand vanuit de provinciale bruggencentrale in Heerhugowaard wordt bediend, gedeeltelijk waren verholpen. 

Hitte

Vanaf dat moment was de brug weer toegankelijk voor wegverkeer, maar nog wel gestremd voor vaarverkeer, aldus een woordvoerder. Met andere woorden: hij was weer dicht, maar ging niet direct weer open.

Wel bleef er nog enige tijd een monteur in de buurt om de brug in de gaten te houden. Over de oorzaak is officieel nog niets bekend, maar ook de provincie verwacht dat de zomerse temperatuur van vandaag een rol heeft gespeeld. Door hoge temperaturen zet het metaal van de brug namelijk uit. De brug is gekoeld met water.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]