Ga naar Content

Maatregelen tijdens de Dodenherdenking: een overzicht

De Nationale Herdenking op de Dam zal dit jaar iets anders verlopen dan gebruikelijk. Iedereen die de herdenking wil bezoeken, moet rekening houden met een waslijst aan maatregelen. Hieronder lees je om welke maatregelen het precies gaat.

Foto: NOS

Vanwege 'toegenomen spanningen in de maatschappij', met name als gevolg van het conflict tussen Israël en Hamas, heeft de gemeente besloten om een uitgebreide noodverordening in het leven te roepen. Daarin staan extra regels waar mensen die naar de Dam komen zich aan moeten houden. De noodverordening geldt tussen 15.00 en 21.30 uur.

De belangrijkste regel is dat alleen mensen die zich aangemeld hebben de herdenking kunnen bijwonen. Dat kon tot dinsdag, toen duidelijk werd dat alle beschikbare plekken vergeven waren. Er worden maximaal 10.000 mensen toegelaten bij de Nationale Herdenking, de helft minder dan voorgaande jaren.

Toegangssluizen

Mensen die zich aangemeld hebben, kunnen via één van de drie ingangen de Dam betreden. De entrees staan op het Damrak, op het Rokin en in de Paleisstraat. Welke entree je als bezoeker moet hebben, hangt af van de plek die je bij de reservering hebt uitgekozen.

Toegangen tijdens herdenking op de Dam - Foto: AT5

Bezoekers hebben bij hun reservering ook een tijdslot meegekregen en moeten voor een bepaalde tijd binnen zijn. Bij de ingangen hoeft geen ID-kaart getoond te worden, een toegangsbewijs is genoeg.

Vlagverbod en fouilleren 

Er is op de Dam een verbod op vlaggen, borden en geluidsversterkende apparaten. Vanwege dat verbod wordt iedereen bij binnenkomst gefouilleerd. Die fouillering bestaat uit 'het oppervlakkig aftasten van kleding' en het kijken in tassen. Beveiligers kunnen ervoor kiezen om de kleding verder te onderzoeken. Bijvoorbeeld door het open te ritsen.

T-shirts

Burgemeester Halsema zei vrijdag in gesprek met AT5 dat groepen die allemaal hetzelfde T-shirt met een bepaalde boodschap – bijvoorbeeld Free Palestine – dragen, ook geweigerd kunnen worden. "Omdat dat aanleiding kan geven tot wanordelijkheden", zei Halsema daarover. "Er kunnen vijftig mensen dat van plan zijn, maar dat kan andere mensen zwaar emotioneren. Het kan aanleiding tot onrust of paniek, daarom is het niet toegestaan." 

Volgens een woordvoerder van de burgemeester zijn de regels rondom T-shirts alleen bedoeld voor grote groepen en dus niet voor individuen.

Regels voor omwonenden

Ook bewoners die aan het plein wonen moeten zich aan bepaalde regels houden, regels die bij eerdere herdenkingen ook al golden. Zo is het verplicht om alle ramen naar het plein toe tijdens de herdenking te sluiten. Ook is het verboden om op dat moment op een balkon of dakterras te staan.

Winkels, horecazaken en andere bedrijven in de buurt van de Dam moeten om 16.30 uur sluiten. Hotels en hostels hoeven zich niet aan die regel te houden. 

Demonstraties

De extra maatregelen komen voort uit een analyse van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de politie. Daarin werd geconcludeerd dat er een kans bestaat op spontane protestacties of demonstraties, vanwege de oorlog tussen Israël en Hamas. Meerdere pro-Palestijnse organisaties hebben overigens laten weten dat ze niet van plan zijn om te demonstreren.

Op dit moment is er een demonstratie aangemeld bij de gemeente: de linkse activist Frank van der Linde wil demonstreren tegen PVV’er en voorzitter van de Tweede Kamer Martin Bosma. Van der Linde heeft de demonstratie ingediend bij de gemeente Amsterdam. Op de Dam mag hij niet staan, zegt Halsema. Van der Linde heeft in plaats daarvan een plek op de Torensluis bij het Singel toegewezen gekregen. Van der Linde heeft aangegeven toch naar de Dam te willen om Bosma de rug toe te keren.

AT5 zendt op 4 mei de Stille Tocht en de aansluitende Nationale Herdenking op de Dam live uit vanaf 18.15 uur. Tijdens de tocht door de voormalige Joodse Wijk vertellen we de verhalen uit de buurt.

Lees ook