Ga naar Content

Samen in de stress: in dit huis doen alle kinderen tegelijk eindexamen

Niet één, twee, maar drie neuzen zitten de komende weken in de boeken bij de familie Van Schooten. Alle drie de kinderen van de familie uit Santpoort-Zuid doen dit jaar eindexamen. En dat is niet alleen leuk, grappig of toevallig, zoals veel mensen reageren. "Het brengt ook een hoop stress met zich mee."

Nog een weekje en dan klinkt het startsein voor de eindexamens. Leerlingen uit de vierde, vijfde en zesde klas, afhankelijk van hun niveau, zullen zich dan twee weken lang door het examenrooster moeten worstelen, in afwachting van het verlossende nieuws in juni.

Bij huize van Schooten zitten de kinderen al hard te studeren - NH Nieuws

In Huize Van Schooten is elke hoek gevuld met boeken, woordenboeken, examenbundels en alle andere benodigdheden die nodig zijn om de examenstof tot je te nemen. De drie kinderen van het gezin - Sophie (19), Teun (17) en Cas (15) -  doen toevallig allemaal tegelijkertijd eindexamen.

Verschillende niveau's

De oudste dochter, Sophie, behaalde haar havodiploma twee jaar geleden. "Ik wilde meteen door naar het vwo, dus heb ik nog twee extra jaren op school doorgebracht." Na de gebruikelijke vijf jaar op de havo heeft ze dus nog twee jaar toegevoegd voor haar vwo.

De middelste zoon, Teun, kende tijdens zijn schoolcarrière enige vertraging. "Ik had het moeilijk in het derde jaar vanwege corona. Later ging het beter, maar toen liep ik een hersenschudding op en bleef ik zitten." Hierdoor duurde zijn tijd op de havo zes jaar.

De jongste zoon, Cas, is een vroege leerling, waardoor hij door de vierjarige mavo is gevlogen en nu ook zijn eindexamen doet.

"Eigenlijk is het niet zo eng, omdat je alles al een keer hebt geleerd"

Sophie van Schooten

Spanning

Volgens vader Stefan valt het allemaal nog wel mee met de spanningen in huis. "We zitten nog in de opstartfase, dus het is allemaal nog behapbaar. Maar we maken wel gebruik van Sophie als ervaringsdeskundige."

Sophie voegt toe: "Soms vragen ze me: 'Wat moet ik doen?'. Maar eigenlijk is het niet zo eng, omdat je alles al een keer hebt geleerd."

Ze herkent de zenuwen wel. "Toen ik op de havo zat, had ik veel stress. Je weet gewoon dat er nu niets meer aan te doen is, terwijl je bij een schoolexamen nog een herkansing hebt. Je weet gewoon niet wat je te wachten staat."

Ervaringsdeskundige

Haar ervaring helpt, want op dit moment heeft ze alles onder controle. Ze stelt haar zenuwachtige broertje Teun gerust terwijl ze tegelijkertijd een oogje in het zeil houdt bij haar broertje Cas.

"Uit mezelf ga ik niet leren"

Cas van Schooten

Cas voegt toe: "Sophie heeft mijn planning gemaakt en moedigt me aan om aan het werk te gaan. Dat vind ik eigenlijk best prettig, want uit mezelf ga ik niet leren."

Vertrouwen

Ouders Stefan en Julia hebben dan ook alle vertrouwen in hun kinderen. Julia zegt: "Ik weet dat in ieder geval Teun en Sophie goed leren. En Sophie houdt Cas nauwlettend in de gaten, dus dat zit ook wel goed. Maar ja, uiteindelijk moeten ze het toch zelf doen. Als er iets misgaat, is dat ook niet het einde van de wereld."

Stefan voegt toe: "Wij zorgen voor de organisatie achter de schermen, zorgen dat alle benodigdheden in huis zijn, dat er genoeg eten is en dat ze zich volledig kunnen concentreren. En misschien zijn we straks iets milder als de keuken niet helemaal opgeruimd is," zegt hij lachend.

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]