Ga naar Content

Na 100 jaar rijdt de unieke elektrische trein 'Jaap' weer over het West-Friese spoor

Een bijzonder beeld vanmiddag op het treinstation van Hoorn. Exact honderd jaar na de eerste elektrowagons reed eenzelfde trein vandaag richting Amsterdam. "Het is uniek dat we deze 100-jarige nog in ons midden hebben en weer op het spoor rijdt."

Foto: WEEFF

Het treinstel is in beheer van stichting 2454 crew, en draagt de bijnaam 'Jaap'. De wagen is een symbool van de eerste elektrische treinen, die een eeuw geleden werden geïntroduceerd. "Begin jaren '20 van de vorige eeuw begon de NS, die direct een grote inhaalslag wilden maken", zegt Hans Altena, secretaris van de stichting. "Onder het motto 'van stoom naar stroom' kwamen er nieuwe treinen in Nederland."

Dit soort treinen zijn de eersten die zij in gebruik hebben genomen. "Op 2 mei 1924 reed de eerste over het Nederlandse spoor", aldus Altena. "Wij hebben dit treinstel ongeveer twee jaar in bezit, en hebben het in onze Haarlemse werkplaats volledig opgeknapt."

Ritje naar Hoorn

De 'Jaap' - vernoemd naar degene die het treinstel eerder bewaard heeft - staat momenteel bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. In het Spoorwegmuseum staan nog eens drie wagons en twee tussenwagens die in dezelfde periode gebruikt werden en samen een setje vormen. "Alleen zijn deze niet rijklaar, waardoor we zonder deze wagens op en neer rijden."

Met behulp van de Museumstoomtram is 'Jaap' vanmiddag rond 13.15 uur naar het treinstation van Hoorn gereden. Daar volgde een toespraak van voorzitter Michiel Dermois, konden reizigers zien dat de binnenkant van het treinstel feestelijk versierd is. Een half uur later vertrok het gezelschap, exact 100 jaar na dezelfde treinen, richting de hoofdstad. Via Alkmaar en Haarlem kwamen zij een paar uur later terug in Hoorn.

Tekst gaat verder onder de foto's.

Als afsluiter werd een feestelijke receptie gehouden op het terrein van de Museumstoomtram. Zo'n zestig vrijwilligers en anderen proostten daar in het zonnetje met elkaar, op de reis die de 'Jaap' heeft gemaakt.

Zondag traject tussen Den Haag en Leiden

Op Bevrijdingsdag, aankomende zondag, vertrekt de elektrische trein vanuit Hoorn richting Den Haag. Daar pendelt het enkele keren op en neer tussen de Hofstad en Leiden, een lijn die vroeger als eerste gereden werd. "Voor die ritten kunnen nog kaartjes worden gekocht via de website van Crew 2454", legt Altena uit.

"We vinden het leuk als we mensen uit de streek kunnen enthousiasmeren om mee te gaan, en dat ouderwetse gevoel op de houten banken te ervaren", stelt de secretaris van de stichting. "Het is een echte beleving."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]