Ga naar Content

OM staakt onderzoek naar 'antisemitische beledigingen' Holocaust Museum

Een aangifte tegen betogers die zich beledigend en discriminerend zouden hebben uitgelaten bij de opening van het Holocaustmuseum is door het Openbaar Ministerie geseponeerd. Volgens justitie heeft het onderzoek geen verdachten in beeld kunnen brengen.

Foto: AT5

Tegen een groep van vijftien personen die uit het Joods museum kwamen en onderweg waren naar het kort daarvoor geopende Holocaustmuseum zou ‘Juden raus’ en ‘Joden rot op’ zijn geroepen. Daarnaast zouden er andere beledigende of bedreigende uitingen zijn gedaan.

Zaken die zonder meer strafbaar zijn, benadrukt het OM, maar bewijsmateriaal om te betogers te kunnen vervolgen is er volgens hen niet.

"De politie heeft geen camerabeelden of andere opnames van de betreffende locatie bij het Wertheimpark kunnen achterhalen. Ook de beveiliging van het Holocaust museum heeft de politie desgevraagd laten weten deze leuzen niet te hebben gehoord. Andere getuigen die de strafbare uitingen zouden hebben gehoord, heeft de politie niet kunnen traceren", schrijft het OM in een persbericht.

Het OM zegt het onderzoek te zullen heropenen als er alsnog getuigen of camerabeelden of geluidopnames bekend worden die kunnen leiden tot bevestiging van de uitlatingen die zijn gedaan en tot het traceren van een verdachte.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]