Ga naar Content

Haarlemse band Hunk plakt stad vol stickers om optreden Bevrijdingspop te promoten

Bevrijdingspop in Haarlem wordt zondag 5 mei geopend met een optreden van de jonge band Hunk op het hoofdpodium. Omdat de bandleden bang zijn om voor een halfleeg veld te staan, voerden ze deze week een promotie-offensief in Haarlem. Ze plakten de provinciehoofdstad vol met Hunk-stickers en posters. "Merol, Kraantje Pappie en Wende kent iedereen, maar Hunk? Daar hopen we nu verandering in te brengen", aldus zangeres Joan. 

Joan trekt mensen over de streep - NH Nieuws

De Haarlemse band Hunk bestaat uit een vijftal jonge, enthousiaste, goedlachse maar ook soms serieuze muzikanten. Het enthousiasme klinkt door in de muziek die je indie rock zou kunnen noemen. Stevige gitaarmuziek, sterke melodieën, een soepele ritmesectie, stuwende keyboards en een krachtige zang van de spil van de band, Joan de Bruyn. "Het mooie van Hunk is dat ik in de band helemaal mezelf kan zijn", vertelt Joan. "Als ik op het podium sta ga ik helemaal op in het moment. Ik hoop dat het publiek dat ook kan. Even alles om je heen vergeten en opgaan in de muziek." Gitarist Rasmus Bisschop sluit aan met een paar onderscheidende punten Hunk. "We zijn hard én zacht, we zijn toegankelijk en het publiek kan onze liedjes heel makkelijk onthouden", zegt hij met een glimlach. 

Hunk op het podium van de Melkweg - Foto: NH Media

Het enthousiasme van Hunk komt ook tot uiting als ze Haarlem intrekken om de stad vol te plakken met stickers en posters. Op lantaarnpalen, verkeersborden, fietszadels en elektriciteitskastjes, overal plakken ze Hunk-stickers. "Ik denk wel dat het helpt", zegt Rasmus "Als je er een paar plakt ziet niemand het, maar als je er honderden plakt dan valt het op."

De bandleden spreken ook mensen op straat aan en delen flyers uit. Joan vertelt dat ze bang is dat als ze zondag om één uur op het hoofdpodium van Bevrijdingspop staan, er niemand op het veld staat. "Na ons speelt Kraantje Pappie en dat vinden heel veel mensen leuk", legt Joan uit. "En dan zien ze Hunk en denken zie, 'wie zijn dat?' En dat zijn wij en wij zijn heel leuk, maar dat weten nog niet zoveel mensen. Daar proberen we nu verandering in te brengen."

Stikkers plakken in Haarlem - Foto: NH Media

De bandleden van Hunk voelen zich zeker verbonden met het thema van Bevrijdingsdag, de vrijheid vieren. "Vrijheid is niet vanzelfsprekend voor iedereen, dus ik vind het heel belangrijk om daar bij stil te staan", zegt toetsenist Noa. "Ik ben best wel bezig met wat er nu in Gaza en Oekraïne gebeurt. Dat is een verschrikking daar en daar is totaal geen vrijheid. Overal in de wereld is altijd wel wat loos geweest, maar het komt nu wel steeds dichter bij", zegt bassist Vic.

"Het is goed je te realiseren dat het niet overal zo vrij is als bij ons, en waarom zou je dat niet vieren?", vult drummer Guus aan. Zangeres Joan denkt er nog over na of ze op het podium een statement zal maken over het thema 'Vrijheid', maar ze wil het vooral spontaan houden. "Het belangrijkste vind ik eigenlijk om te vieren dat we daar met z'n allen zijn op dat moment", zegt ze met een brede lach op haar gezicht. "Ik zal vrolijk zijn en ik hoop op heel veel mensen die vrolijk met ons kunnen zijn."

Hunk stikkers in Haarlem - Foto: NH Media

Hunk opent Bevrijdingspop 2024 in de Haarlemmerhout dus om 13.00 uur. Daarna kun je nog genieten van optredens van onder andere Kraantje Pappie, Wende, Merol, Elmer en Danny Vera.  

Culture Club bij NH Nieuws

Culture Club is het wekelijks cultuurprogramma van NH Nieuws. Verslaggevers Roos Elkerbout en Ron Flens gaan om langs bij kunstenaars, bands, theatermakers en schrijvers  om in beeld te brengen wat er speelt op cultureel gebied in onze provincie. 
 
Culture Club is wekelijk te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.15 uur en dan ieder half uur herhaling.  Alle uitzendingen van Culture Club zijn te zien via deze link.