Ga naar Content
Een gele zegelsticker op een deur, met het opschrift 'seon amsterdam', waarop een datum en cijfers staan, geeft aan dat de kamer is verzegeld door de politie en de lokale overheid.
Amsterdam

Burgemeester sluit woning op Amsterdamse Zeeburgerdijk na drie explosies en brandstichting

2 mei 2024, 10.56 uur · Aangepast 2 mei 2024, 11.30 uur
Door: AT5 · Foto: AT5

De woning op de Zeeburgerdijk in Amsterdam-Oost waar deze week voor de derde keer in korte tijd een explosie is geweest, is op last van burgemeester Halsema gesloten. Na de tweede explosie werden er al camera's opgehangen, ondanks dat was er dinsdagnacht opnieuw een explosie met een brand tot gevolg. Voor de veiligheid van de buurt heeft de burgemeester daarom nu besloten de woning te sluiten. 

Bewoners van de Zeeburgerdijk lieten dinsdag al aan AT5 weten te vrezen dat er de komende tijd opnieuw een explosie plaats zal vinden bij de woning in de straat. Want het was dinsdagnacht de derde explosie in minder dan drie maanden tijd.

Op 17 februari en 17 maart vond er ook een explosie plaats. Na de tweede was er al cameratoezicht ingesteld, maar dat heeft de dader of daders er niet van weerhouden om voor een derde keer toe te slaan. Ook is er op 22 maart brand gesticht bij de auto van een van de bewoners. Die stond vlak bij de woning. 

"Buurtbewoners voelen zich niet meer veilig, slapen slecht en zijn alert op ieder geluid gedurende de nacht. Sommige omwonenden logeren tijdelijk bij familie", schrijft de burgemeester in het sluitingsbevel. Omdat de politie inschat dat er een risico is dat er op korte termijn weer zoiets zal gaan plaatsvinden, moet het huis nu dicht. Er staan twee personen ingeschreven op het adres. Zij moeten op zoek naar een andere woonruimte.

Explosie - NH Nieuws

Over een van de getroffen bewoners zei een buurvrouw niet te begrijpen waarom juist dat huis wordt uitgekozen. "Ik hoop dat de buurvrouw met rust gelaten wordt", vertelde ze. "Want ik snap het niet. Die vrouw werkt hard. Dat ze dit mee moet maken. Dat vind ik verschrikkelijk."

De recherche is op zoek naar mensen die meer weten over de achtergrond van de zaak. Zij mogen zich ook anoniem melden. Mogelijk worden de beelden waarop de daders te zien zijn daarnaast later nog verspreid.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]