Ga naar Content

Hoe Kirstens tekeningen over ADHD en autisme 'per ongeluk' leidden tot een boek

Plotseling kreeg Kirsten Verdonschot uit Wervershoof een contract onder haar neus geschoven en werd ze illustrator en auteur genoemd. De tekeningen die ze eerder tijdens haar werk met patiënten met onder meer ADHD en autisme gebruikte, zijn tot haar eigen verbazing gebundeld in het boek NeuroAtypisch. Kirsten heeft zelf ook ADHD en hoopt dat het patiënten helpt. "Als één iemand zich hierdoor minder alleen voelt, is het al geslaagd." 

Kirsten Verdonschot, schrijfster van het boek NeuroAtypisch - Foto: Aangeleverd

Autisme en ADHD in beeld, is de ondertitel. Door middel van op het oog eenvoudige tekeningen worden herkenbare situaties op een treffende manier uitgelegd, van hoe iemand met ADHD en/of autisme denkt of handelt. 

Inmiddels is Kirsten al een aantal jaar werkzaam bij hospice Dignitas in Hoorn, daarvoor begeleidde ze talloze cliënten in de gezondheidszorg. "Dan werd er altijd met termen gestrooid. Zoals 'een storing in je executieve functies'. Wat is dat dan? Tijdens gesprekken met cliënten begon ik tekeningetjes te maken aan de hand van een poppetje, om situaties beter uit te leggen. Ik merkte dat het vaak werkte. 'Mag ik dat hebben?', werd er dan wel eens gevraagd. En ik merkte dat er tijdens presentaties foto's werden gemaakt van de tekeningen die ik gebruikte."

'Voor iedereen toegankelijk'

Via een kennis die eerder een boek uitbracht, kwam ze in contact met een uitgever uit de hoek van de gezondheidszorg. "Meer om te kijken of ik de tekeningen voor mezelf, of voor enkele oud-collega's kon bundelen." De uitgever was direct enthousiast en stelde voor om het uit te geven. En dus ligt haar eigen boek - rijkelijk gevuld met 130 tekeningen en aanvullende teksten en uitleg - ineens voor haar neus. En is het in verschillende (web)winkels te vinden. "De opmaak is redelijk eenvoudig gehouden, de tekeningen in zwart-wit. Ik vind het belangrijk dat het voor iedereen toegankelijk is."

Ze weet hoe het is. Tien jaar geleden werd bij haar zelf ADHD vastgesteld. "Het is denk ik fijn voor een cliënt als iemand tegen je zegt: 'Ik begrijp hoe je je voelt'. Mensen met ADHD en/of autisme hebben moeite om prikkels te reguleren. Emoties als verdriet, rouw, maar ook blijdschap zijn veel heftiger."

Tekst gaat verder onder de foto.

Een herkenbaar beeld voor veel mensen met ADHD en/of autisme - Foto: Illustratie uit het boek NeuroAtypisch

Ze bladert en stopt bij pagina 129, waar een persoon orde in de chaos probeert te scheppen die de persoon voor zich ziet. 'Waar moet ik beginnen?', is de begeleidende tekst. Een op het oog simpele vraag, maar met een voor een gediagnosticeerd persoon moeilijk antwoord. Een typerend voorbeeld uit de bundel.

'Herkenning is het doel'

Het boek over autisme - waarvan ze nooit had verwacht dat het er zou komen - is bedoeld voor iedereen: mensen met ADHD en/of autisme, maar ook voor ouders, vrienden en professionals, zodat zij in één oogopslag kunnen zien wat de verschillen zijn tussen mensen met en zonder een diagnose. Rijk hoeft ze er niet van te worden, benadrukt ze. "Herkenning is het doel, om mensen te helpen. Ik weet uit eigen ervaring dat je je al snel alleen kunt voelen, omdat je weet dat het bij jou net iets anders werkt dan bij veel anderen. Als er door dit boek maar één iemand zich iets minder alleen voelt, is het al geslaagd."

Vanavond wordt het boek NeuroAtypisch feestelijk gepresenteerd in een café in haar woonplaats. 

Het boek wordt vanavond gepresenteerd - Foto: NH Media

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]