Ga naar Content

Teun wist als 8-jarig jongetje al dat hij popmuzikant wilde worden: "Hoop dat mijn vader me in Paradiso ziet spelen"

De 21-jarige Teun Los uit Amsterdam presenteert deze week zijn debuutalbum Homebound. Als jongetje van acht leerde de muzikant gitaar spelen van zijn vader. Op Facebook kreeg hij een compliment van muzikant Passenger voor zijn cover van het nummer Let Her Go: een hoogtepunt voor Teun. "Toen wist ik zeker dat ik popmuzikant wilde worden."

Teun Los - NH Nieuws

Teun Los woont samen met een huisgenoot in een ietwat studentikoos appartement in Amsterdam-Slotervaart. Geen hippe buurt, maar wel een buurtje waar de 21-jarige Teun zich thuisvoelt.

"Het is hier multicultureel en ik heb heel leuke buren", vertelt Teun. "Ze zeggen wel eens dat het een ruige buurt is, maar dat valt erg mee, er gebeurt hier nooit iets. Vijfhonderd meter richting centrum is het druk met toeristen, hier woon je gewoon tussen de Amsterdammers van allerlei kleur." 

We lopen met Teun mee naar zijn slaap- annex woonkamer. Daar staat een rijkgevulde platenkast. Hij trekt zijn favorieten eruit. Beatles, Stones, Alan Parsons Project, B52's en Jimmie Hendrix.

"Axis bold as love uit 1967, die ik in Engeland heb gekocht, heeft een vermogen gekost, maar ik moest hem hebben", vertelt Teun "Ik wilde echt een origineel hebben. Deze plaat komt uit 1967 en dat is ook het geboortejaar van mijn moeder. Zo heb ik toch een stukje uit die tijd in mijn bezit en komt die tijd, ver voor mijn geboorte, wat dichterbij." 

Uitlaatklep

Teun pakt zijn Guild-gitaar en speelt een stukje van een van zijn nummers: Outer space. Hij zingt met veel gevoel en een ietwat hoge, hese stem, die in de verte doet denken aan die van Chris Martin van de band Coldplay. Teun vindt de vergelijking wel cool. "Men is af en toe wel negatief over Coldplay, maar ze maken toch al heel lang pakkende popnummers en Chris Martin is een goede zanger."

In zijn muziek is Teun een romanticus. Hij kan in zijn liedjes de worsteling van de 21-jarige met het leven in de grote stad goed kwijt. "Muziek maken is echt een uitlaatklep voor mij", vertelt hij. "Ik ervaar dingen vaak heel heftig, zowel in de negatieve als positieve zin. Die persoonlijke ervaringen schrijf ik het liefst direct van me af, als ik nog in dat gevoel zit. Het is zoals anderen een dagboek bijhouden, zo heb ik mijn liedjes." 

Tekst gaat verder na de foto.

Teun zingt samen Passenger met zijn vader - Foto: NH Media

Muziek zat er bij Teun al van kleins af aan in. Hij herinnert zich dat hij als jongetje van zes op de achterbank van de auto meezong met Country Road van John Denver. "Mijn moeder, maar vooral mijn vader hebben mij muzikaal gevoed en opgevoed", vertelt Teun. "Mijn vader is zelf amateur-gitarist en gaf mij op mijn achtste al een gitaar en leerde me spelen."

In die tijd was kleine Teun fan van singer-songwriter Passenger. Samen met zijn vader coverde hij de hit Let her go. Teuns moeder filmde de vol overgave zingende Teun, zette het op Facebook en tagde Passenger.

Hoogtepunt

"Passenger reageerde en zei dat hij het de leukste cover van zijn nummer vond", vertelt Teun. "Nu grappen we in de familie nog vaak dat dat het hoogtepunt uit mijn carrière was." Het lijkt er niet op dat dat zo is enTeun is hard bezig met zijn carrière. Na een opleiding aan het conservatorium werkt hij gestaag aan zijn oeuvre.

Nu is er zijn debuutplaat Homebound en daarna heeft hij nog meer dromen. "Het lijkt me geweldig om een keer in Paradiso te staan. Mijn vader ging daar altijd bands kijken. Nu hoop ik dat hij mij daar binnenkort kan zien", lacht Teun. 

Vrijdag 3 mei staat Teun Los samen met zijn band in Cinetol in Amsterdam. Daar presenteert hij ook zijn debuut EP Homebound. 

Culture Club bij NH Nieuws

Culture Club is het wekelijks cultuurprogramma van NH Nieuws. Verslaggevers Roos Elkerbout en Ron Flens gaan om langs bij kunstenaars, bands, theatermakers en schrijvers  om in beeld te brengen wat er speelt op cultureel gebied in onze provincie. 
 
Culture Club is wekelijk te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.15 uur en dan ieder half uur herhaling.  Alle uitzendingen van Culture Club zijn te zien via deze link.